Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Néha az is elég az olimpiai aranyhoz, ha állva maradsz

rovidpalyas gyorskori
2018.01.27. 16:04

Milyen lenne, ha a nyári olimpián néznénk a futballtornát, és közben kispályás fociban is rendeznének bajnokságot, vagy mondjuk Hosszú Katinka előbb nyerne két aranyat 50 méteres medencében, aztán 25-ösben is úszna az érmekért. Hülye ötletnek tűnik mindkettő, de a téli olimpián már megcsinálták, hogy egy sportágat és annak kispályás verzióját is megrendezik. Mondjuk évtizedekig tartott, mire eddig eljutottak.

A gyorskorcsolya és a rövidpályás gyorskorcsolya lényegében ugyanaz a sportág, mindkettőben jégen mennek körbe-körbe, de azért mégsem ugyanúgy. Nincs is igazán átjárás profi szinten a két sportág között, még ha akadtak is kivételek korábban.

A befagyott csatornákon például hollandok száz kilométereket is tudnak korcsolyázni, de nem lenne túl nézőbarát, ha a sportág csak ilyen maratonokból állna. A korcsolyában is számítanak a szurkolók meg a könnyen mérhetőség, így az oválpálya lett a megoldás. Az atlétikát lemásolva 400 méteresre ívekre méretezték a gyorskorcsolyát. De ekkora jégfelületet a természetben sem egyszerű találni, és legalább ilyen nehéz csinálni is. Kézenfekvő megoldásnak tűnt, hogy ha már valahová csináltak műjeget hoki vagy műkorcsolya miatt, akkor azt a pályát gyorskorcsolyára is használják. A sportág története szerint az USA-ban és Kanadában már 1905-ben rendeztek rövidpályás gyorskorcsolyaversenyeket, ami aztán meg is maradt a hokipályányi, 20x60 méteres befoglaló felületnél. 

És ha már a méreteknél járunk. A magyar nyelv gonosz tréfája, hogy a rövidpályás gyorskorcsolya – rövid pálya ide vagy oda – rohadt hosszú név. Az angol nyelvterületen bevett short track jóval stílszerűbb. Sok más nemzet is ezt használja, még az oroszok is, mert az ő türelmük is véges. Ki akarná ezt akár egyszer is leírni vagy kimondani: Скоростной бег на коньках на короткой дорожке? 

A rövid pályán nem lehet ugyanúgy korcsolyázni, mint a nagyon, a kurta egyenesekre és szűk fordulókra más technikát kellett kifejleszteni, jóval kisebbeket lehet csak lépni és gyorsabb lábmunkára van szükség, és a kéznek is mindig kéznél kell lennie a kanyarvételnél.

GettyImages-509767150 (1)
Fotó: Dean Mouhtaropoulos / Getty Images Hungary

A gyorskorcsolyára többször is hatott a kistestvére. A short trackben a kezdetektől fogva tömegrajtos versenyek voltak, míg a gyorskorcsolyában igazából egyéni időfutamokat rendeznek. Az 1932-es Lake Placid-i olimpián viszont az utóbbinál is kipróbálták az egy bolyban indítást. Hosszú időre aztán eltűnt ez a formátum, de Phjongcshangban megint rendeznek tömegrajtos versenyeket. 

A short track alapvetően a gyorsaságról és ügyességről szól, és éppen a test test elleni küzdelem teszi izgalmasabbá – persze csak finoman – a rivalizálást. Kell némi hokis keménység és gladiátorszellem, de a sportág egyik esszenciáját mégis a szerencsejáték jellege adja. Sosem lehet tudni, hogy ki marad állva. A versenyen ez is fontos szempont, nem elég gyorsnak lenni. Egy kis figyelemkihagyás, némi lökdösődés, és máris a felfújt gumifalba csapódik a szerencsétlen versenyző. A nevető harmadik, negyedik vagy ötödik meg simán besétál a célba. Ez utóbbi tankönyvi példáját nyilván egy olimpiai döntőnek kellett adnia. 2002-ben Salt Lake Cityben a végig hátul utazó ausztrál Steven Bradbury kapott így ajándékba egy aranyat. Hiába, taktikázni is kell tudni.

A pályán lévő kavarodás és balesetek mellett van egy még kiszámíthatatlanabb elem: a zsűri. Az óvások és ellenóvások miatt gyakran nem is az nyeri a versenyt, aki elsőként csúszott át a célvonalon. Egy mezei szurkolónak észrevehetetlen akadályozás, és már szórják is ki a korcsolyázókat. Van is ebből sok vita, és a futamok után percekig tartó videózások sem adnak sokszor megnyugtató választ a döntések helyességére. 

A rövidpályás gyorskorcsolya (hát nem leírtam még egyszer, semmi kontrolcé kontrolvé) már több mint százéves, de elég sokat várt arra, hogy olimpiai sportág legyen. Csak 1967-ben ismerték el egyáltalán hivatalos sportágnak, majd az első vb-jükre is 1976-ig vártak.

Az 1988-as calgaryi olimpián bemutató sportágként szerepelt a short track, és a látványos futamoknak köszönhetően az akkori NOB-elnök, Juan Antonio Samaranch rá is harapott a sportágra, így 1992-ben már olimpiai érmekért ment a küzdelem Albertville-ben. Akkor még csak négy számban, de a sportág fejlődött, 2006 óta már nyolc aranyérmet osztanak ki. A férfiak és nők is három-három távon, 500, 1000 és 1500 méteren versenyeznek, a váltóknak pedig 5000 és 3000 méter a távjuk. 

Ha van sportág, amelyben a dél-koreaiak előre kiosztanának maguknak néhány aranyat a hazai rendezésű olimpián, akkor az a short track. Hiába észak-amerikai találmány a sportág, az olimpiákon Dél-Koreának megy legjobban. Az eddig hét short trackes olimpából négyszer ők nyerték a sportági éremtáblázatot, és 2006-ban az a bravúr is összejött nekik, hogy a nyolcból hat számot megnyertek. Négy évvel ezelőtt az oroszok voltak a legjobbak Szocsiban, de mindhárom aranyukban benne volt a megsértődött és ezért országot váltó koreai Viktor An. Hat olimpiai aranyával egyébként ő a sportág legeredményesebb versenyzője. Phjongcshangban viszont nem indulhat, mert az oroszokra szabott doppingszabálynak ő sem felelt meg, még ha nem is doppingolt. 

A short track másik ikonja, a kanadai Charles Hamelin viszont megszerezheti negyedik aranyát. Hamelinnek idén is jól megy, a világkupában is nyert 1500 méteren. A hollandok közül pedig Sjinkie Knegtre lesz leginkább érdemes figyelni, ő is ott van a legtöbb döntőben. De két kínai, Vu Ta-csing és Han Tien-jü is esélyes arra, hogy Szocsi ezüstjei és bronzai után aranyat nyerjenek a férfiaknál. A nőknél is uralja a mezőnyt Korea, Csoj Mindzsung bármelyik számban képes nyerni, a kanadai Kim Boutin és az olasz Arianna Fontana lehetnek a nagy riválisai.

Az elmúlt bő évtizedben a rövidpályás gyorskorcsolya igazi magyar sportággá vált, (hó és hegyek nélkül logikus döntés is ezzel foglalkozni), a téli olimpiai sikereink csak ehhez kötődnek. 2006-ban Huszár Erika negyedik, Knoch Viktor ötödik lett 1500 méteren, majd négy év múlva is sikerült a sportágnak pontot szereznie. A női váltó ötödik, Huszár hatodik helyet szerzett, aztán Szocsiban is összejött egy hatodik hely a női csapatnak.

Liu Shaolin Sándor (b2) és testvére Liu Shaoang (b) a drezdai rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott tagjai a csapat edzésén a fővárosi Gyakorló Jégcsarnokban 2018. január 10-én.
Liu Shaolin Sándor (b2) és testvére Liu Shaoang (b) a drezdai rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott tagjai a csapat edzésén a fővárosi Gyakorló Jégcsarnokban 2018. január 10-én.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az azóta eltelt négy évben egyre inkább dominálnak a magyarok. 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is voltak világbajnoki érmeseink, két éve pedig meglett az első világbajnokunk is, Liu Shaolin Sándor 500 méteren győzött Szöulban, öccse, Liu Shaoang a harmadik lett, 1500 méteren meg szerzett egy ezüstöt. Neki már minden távról van vb-érme, tavaly 1000 méteren második lett, a váltóval bronzérmet hozott. Phjongcshangban is a Liu testvérektől várható leginkább érem, és az arany is benne van a pakliban, de pokoli nehéz lesz megszerezniük Koreában a koreaiak előtt.