Aliz
6 °C
14 °C

A Jackassbe nem fért be, az olimpiára igen

GettyImages-907107806
2018.01.26. 17:05

Egyes sportágakról üvölt, hogy több ezer éve még az emberölésről szóltak, mielőtt ilyen kis eurokonform, safe space-es készségfelméréssé degradálták őket. Az ókori olimpián egy spártai atléta gerelyhajítás-rekordja maga volt a power projection – be is szart tőle mindenki. De ma? A gerelyhajítók hadiipari potenciálját lenullázta az AK–47, az olimpiai vívósportnak a legszebb pillanatai se olyan látványosak, mint egy Kuroszava-film vágóképei, a boksz meg... na jó, a bokszban tényleg van egy kis trúság, főleg, ha írástudatlan gyilkológépek eszik az ellenfelük fülét.

Mégis, egy gerelyhajító mondhatja, hogy ő a Thermopülai-szorost védő Leonidász szellemi örököse, patina meg hagyomány. Mit mondhatna erre egy szkeletonos? Motyogna, hogy hát, 1882-ben néhány brit turista bebaszva randalírozni kezdett egy szánkóval egy svájci falucskában, de kamera híján nem lehetett belőle Jackass-epizód, csak olimpiai versenyszám.

Jó, ez a dramatizált változat, de az a bizonyos randalírozás valóban az angolok számlájára írható, akik csakugyan idegesítették a svájci St. Moritz lakosait. A közelben már épült egy szánkópálya, ahol az első Cresta Run versenyeket is tartották, de az angolok inkább a közeli utat választották, hogy egy kis szánkóval, fejjel előre haladva, lassítás és fékezés nélkül eljussanak a legközelebbi faluba; aki a legjobb időt futotta, egy üveg pezsgőt nyert.

Igen, ebből nőtt ki egy olimpiai sportág, és? A gumicsizma-hajításnak is van Guinness-világrekordja.

A szkeleton a szánkózás áramvonalasított, életveszélyesre turbózott verziója. A svájci Alpok lesiklópályái, pár üveg jégbe hűtött pezsgő és egy kis angol hidegvér megszülte a versenysport alapjait. A versenyhez használható, 1200-1500 méter hosszú pálya nem akadt mindenhol, de St. Moritzban igen; részben ez az oka, hogy az alig ötezer lakosú falucska azóta egyfajta svájci Felcsúttá nőtte ki magát, ahol egymást érik a télisport-rendezvények és téli olimpiák, és annyi sportpályát és sportkomplexumot építettek, hogy elvesznek köztük a lakóházak. St. Moritzban lett versenysport a szkeleton az 1928-as, majd az 1948-as olimpián; ezután csak 2002-ben tért vissza.

A szkeleton gyakorlatilag olyan szánkóverseny, amit bobpályán játszanak, és a versenyzők hason fekve, a menetiránynak arccal fordulva csúsznak előre egy kis szánon – ezt hívják szkeletonnak. Állítólag az angol tervező, L. P. Child egyik első szánkómodelljét hasonlította valaki egy csontvázhoz (angolul skeleton), és innen a név; mások szerint valaki tévedésből skeletonnak fordította a norvég slede (szán) szót, és a rossz verzió terjedt el a köztudatban. Abban a sportban, aminek az alapjait részeg angol turisták fektették le, ez is hihető magyarázatnak tűnik.

Egy szkeletonverseny úgy néz ki, hogy

  • a versenyző szöges talpú cipőben végigsprintel egy 50 méteres, sík, havas szakaszon;
  • eközben maga mellett tolja a szkeletont;
  • ha eléri a sík szakasz végén a lesiklópályát, hasra vetődik a szkeletonon;
  • és átadja magát a hetedik osztályos fizikának.

A jeges (korábban havas) pályákon a szkeleton pengeéles talpa alig-alig ütközik ellenállásba, a szán és a versenyző össztömege (férfiaknál 115 kiló, nőknél 92 kiló) pedig garantálja a nagy lendületet. Ennek köszönhetően

a versenyzők 120-130 kilométeres óránkénti sebességgel siklanak, a gyorsulásuk pedig az 5G-t is elérheti. ilyet legfeljebb az űrsiklóval felszálló asztronauták érezhetnek.

Eközben a bukósisakos fejüktől centikre száguld a jeges pálya, és egy rossz mozdulat csúnya eséshez vezethet. Igaz, a szkeletonban nem nagyon van lehetőség rossz mozdulatokra; a munka oroszlánrészét a gravitáció végzi.

Fék nincs.

A versenyzőnek két dologra kell figyelnie:

  • hogy ne rontsa el a startot,
  • és hogy lesiklás közben próbáljon minél kevesebbet veszíteni a természetes lendületből.

A jó start fontos, nagyon fontos, mert a legtöbb verseny itt dől el. Bizonyított, hogy jó nekifutással lehet a legtöbb időt nyerni; a jégkatlanban manőverezve a versenyzők már csak a lábujjukat, a fejüket és a vállukat mozgathatják, ami finom korrekciókra és kisebb súlypontáthelyezésekre elegendő. A pályák kialakítása megelőzi a kisodródást; ha a versenyző nem csinál hülyeséget, és igyekszik a testével a szánkót az ideális íven tartani, minden oké lesz. Időt nyerni nem tudnak, de tehetnek érte, hogy minél kevesebbet veszítsenek.

Az FIBT előírásai szerint a szkeleton 800-1200 milliméter hosszú lehet, a magassága 80-200 milliméter, a korcsolyák közti távolság 340-800 milliméter. A férfiszkeleton tömege 43 kilogramm, a női 35; ez megmagyarázza, hogy miért olyan nehéz nagy lendületet venni a nekifutásnál. A szán és a versenyző össztömege minden esetben ugyanannyi: még pluszsúlyokat is raknak a szkeletonra, ha nincs meg a versenysúly. A korcsolyák hőfokát is vizsgálják verseny előtt, mert a felhevített pengék tisztességtelen előnyt jelentenének.

Gondolhatnánk, hogy ennyi szabály bőven elég egy olyan sportban, ahol a versenyző csak egy gyors sprintet vág le, aztán hason fekve átadja magát a gravitációnak egy jeges csőben – elvégre itt nincs túl sok trükközési lehetőség. És mekkorát tévednénk! A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly novemberben tiltotta el egy életre a versenytől az orosz szkeletoncsapatot, miután kiderült, hogy a Szocsiban rendezett téli olimpián – ahol bajnoki címet nyertek – stimulánsokat használtak.

Nevessenek csak, van miért. Hason fekvő versenyzők doppingolnak – ez vicces. Hogy egy olyan sportág versenyzőit csesztetik dopping miatt, aminek a feltalálói se voltak józanok – ez ironikus. De a sport nem vallás; nem kell tokkal-vonóval elfogadni az egész Ószövetséget, ha nem akarják. És ha az ókori olimpiai sportágakból a bizottságok az elmúlt évezredek alatt sikerrel kikoptatták az emberölést, nem is meglepő, hogy kétszáz év alatt a szkeletonból is kivonták az alkoholt.

Borítókép: az osztrák Janine Flock Konigsseeben 2018. január 19-én. Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images Hungary.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?