Árpád
-2 °C
4 °C

A szétlopott és szétdoppingolt olimpia – Szocsi, 2014

GettyImages-469146555
2018.01.31. 15:45
A 2014-es játékok minden idők legdrágább és legkorruptabb olimpiájaként maradhat meg a köztudatban. De Szocsira a rövidgatyás téli olimpiaként is emlékezhetünk. A meleg miatt a sífutók is nekivetkőztek. Az olimpia utóélete is megrengette a sportot, a házigazda oroszok államilag szervezett doppingprogramban vettek részt.

A téli olimpiák története:

1924, 1928, 1932, 1936, 1948, 1952, 1956, 1960, 1964, 1968, 1972, 1976, 1980, 1984, 1988, 1992, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010, 2014

A 22. téli olimpia
Helyszín: Szocsi, Oroszország
A többi pályázó város: Szófia (Bulgária), Salzburg (Ausztria), Phjongcshang (Dél-Korea), Almati (Kazahsztán), Borjomi (Grúzia)
Program: 15 sportág, 98 szám
Résztvevők száma: 88 nemzet, 2873 sportoló

A szubtrópusi éghajlattal bíró Szocsi 2002 után másodszor pályázott téli olimpiára. Vlagyimir Putyin is erősen lobbizott azért, hogy megkapják a játékokat. A 2007-es választáson két vetélytársa maradt Szocsinak, Salzburg és Phjongcshang. Az első körben a koreai város kapta a legtöbb voksot, Salzburg esett ki, de a második körben már Szocsit látták jobbnak. Oroszország így először rendezhetett olimpiát, 1980-ban Moszkva még a Szovjetúnió fővárosaként volt házigazda.

A pályázat eleve magasra tette a lécet, már a 12 milliárd dolláros költséggel is minden idők legdrágább téli olimpiája lett volna Szocsi, de a végén több mint négyszeresére, 51 milliárdra (10 billió forint) nőttek a költségek, amivel a jóval nagyobb nyári olimpiákat is lekörözte az orosz város. Az olimpiát egyszerűen szétlopták, mindent áthatott a korrupció, a sportlétesítményeket túlárazták, némelyiket tízszeresen. A kivitelezésben leginkább állami tulajdonú cégek vettek részt, közbeszerzéseket nem írtak ki.

Ezek után szinte törvényszerű volt, hogy egy bakival induljon az olimpia. A megnyitó ünnepségen öt karika helyett csak négy rajzolódott ki. A rendezésben nem voltak nagy hibák, de a meleggel és a gyatra hóminőséggel azért megszenvedtek a versenyzők és a rendezők is. A snowboardosok és a szabadstílusú sízők a pályák veszélyességére panaszkodtak, a sífutók a meleg és a hó miatt szenvedtek. Volt olyan szám, amit 10-15 fokos melegben teljesítettek rövidnadrágban és pólóban

Az olimpia történelmi rekordokkal indult, a norvég Marit Björgen minden idők legidősebb aranyérmes sífutónője lett 33 évesen, korábbi három első helyéhez begyűjtött még hármat. Tíz érmével a legsikeresebb téli olimpikon a nőknél.

A férfiaknál is egy norvég került az élre az örökranglistán. A 40 éves Ole-Einar Björndalen Szocsiban biatlonban megnyerte a sprintet és a vegyes váltóval is aranyérmes lett. Nyolc aranyérmével utolérte Björn Daehlit, de összesen 13 érmével le is körözte a sífutót. A biatlon legnagyobb sztárja azonban Darja Domracseva lett. A fehérorosz, aki később Björndalenhez ment feleségül, három aranyéremmel zárt, csak a sprintet nem tudta behúzni a négy egyéni szám közül.

A női mogulban is megismételhetetlennek tűnő eredmény született, a dobogó első két helyét a Dufour-Lapointe testvérek foglalták el. Justin aranyat, Chloe ezüstöt szerzett. Ráadásul nővérük, Maxime is versenyzett, ő végül a 12. lett a számban. Alpesi síben Mikaela Shiffrin vált a legfiatalabb bajnokká, a szlalom aranyát 17 évesen nyerte.

A németek szánkóban taroltak, mind a négy aranyat elvitték, gyorskorcsolyázásában most is a hollandok domináltak, a 12 számból nyolcat nyertek meg. Síugrásban pedig a lengyel Kamil Stoch vált naggyá, a normál és nagy sáncon is nyerni tudott. Hokiban Kanada megismételt négy évvel korábbi teljesítményét, a női és a férfi tornát is megnyerte, és egy másik csapatsport, a curling két aranyát is megszerezte. 

Az éremtáblázatot a sífutásban, műkorcsolyában, bobban és szkeletonban jól szereplő oroszok nyerték Putyin legnagyobb örömére, de a két évvel később kirobbant doppingbotrány ezt a dicsőséget is elsodorta. Bebizonyosodott, hogy az oroszok államilag szervezték a doppingolást, és hogy a legtöbb orosz sportolónak utólag is manipulálták a Szocsiban leadott mintáját. 2017 végén egymás után fosztották meg érmeiktől a csalókat. Oroszország így már négy aranyat, nyolc ezüstöt és egy bronzot bukott.

Magyarország 16 sportolóval vett részt Szocsiban. Újra sikerült a pontszerzés is, a női rövidpályás gyorskorcsolya váltó a hatodik helyet szerezte meg. Figyelemre méltó volt még Miklós Edit sikere, aki az alpesi sí lesikló számában lett hetedik.

Nyitókép: a napfényt és meleget élvező turisták a 2014-es téli olimpia egyik helyszínén (Bruce Bennett/Getty Images Hungary)

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?