Tízéves lány lesz a valaha volt legfiatalabb profi japán gójátékos

2019.01.06. 16:14 Módosítva: 2019.01.06. 16:15

A Japán Gószövetség szombaton bejelentette, hogy áprilistól egy tízéves kislány, Nakamura Szumire lesz a legfiatalabb hivatásos gójátékos Japánban – írja az MTI.

A szövetség szombati közleménye szerint a jelenleg 4-es mesterfokozatú (négydanos) Nakamura Szumire még csak kilenc éves, de mire április 1-jén hivatalosan is nyilvántartásba veszik profi gójátékosként, már betölti a tizedik életévét. Így is simán megdönti egyébként Fudzsiszava Rina rekordját, akit kilenc éve 11 és fél évesen ismertek el hivatásos gójátékosként.

Fudzsiszava egyébként tavaly megnyerte a nők rangos Honinbo-versenyét, és erre a jövőben Nakamurának is megvan az esélye: ő maga háromévesen kezdte a gójátékot, apja, Nakamura Sinja pedig kilencdanos, vagyis legmagasabb fokozatú gómester.

A lány jelenleg egy speciális edzésprogramon vesz részt, aminek célja, hogy egyenlő ellenfélként versenyezhessen a kínai és a koreai játékosokkal.

Nakamura a közelmúltban Dél-Koreában csiszolta játéktudását, de nemrég visszatért Japánba, hogy folytassa általános iskolai tanulmányait egy oszakai iskolában.