Ibolya
17 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Ötszörös olimpiai bajnok, de lesz-e először az év sportolója?

2019.02.04. 13:29

A férfiaknál Bácsi Péter, Fucsovics Márton és Liu Shaolin Sándor, a nőknél pedig Babos Tímea, Hosszú Katinka és Kozák Danuta került a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) 61. alkalommal kiírt szavazásán. A győztest jövő csütörtökön, a Nemzeti Színházban sorra kerülő M4 Sport-Az Év sportolója gálán hirdetik ki - írta az MTI.

A férfiaknál már most van egy kis meglepetés, hiszen az előző év egyetlen olimpiai számban győztes világbajnoka, a vitorlázó Berecz Zsombor a legjobb három közé sem került be. Jóllehet felfoghatatlan eredményt ért el, egy tenger nélküli ország képviselőjeként verte meg a tengeri nagyhatalmakat. Nem utolsósorban, soha nem volt Magyarországnak világbajnoka a sportágban.

A birkózó Bácsi vb-aranya nagy győzelem volt, a fordítása kifejezetten heroikusra sikerült, de nem olimpiai súlycsoportban nyert.

Kozák Danuta világbajnok lett egyesben, párosban és négyesben is, szülése utáni visszatérése jobban nem is sikerülhetett volna. Eddig nem volt egyszer sem az év sportolója, noha ötszörös olimpiai bajnok. Most erre van esélye, igaz Babos Tímea páros világbajnoki címével komoly kihívó.

Kapás Boglárka Európa-bajnok lett, ahogy Hosszú Katinka is. Kapás ugyanakkor nem jutott a legjobb három közé.

Az edzők között biztosan új győztes lesz, mert a tavalyi győztes Shane Tusup nincs a legjobb három közt. Szakított Hosszúval, ezért ez nem meglepetés. Az már inkább, hogy Somogyi Béla, Kozák felkészítője sem kerülhet dobogóra. 

Szöllősi György, a MSÚSZ elnöke a hétfői sajtótájékoztatón jelentette be az egyes kategóriák legjobb három jelöltjét, és elmondta, 439 voks alapján alakult ki a sorrend. Ez rekordnak számít, miután hárommal megdőlt a tavalyi csúcs.

A gálára meghívott több díszvendég közül a labdarúgó Fazekas László és gyorskorcsolyázó olimpiai bajnok Hunyady Emese nevét árulta el. Közölte: tervezik, hogy az e-sportot és szabadidősport akár már jövőre bevonják az elismerési körbe.

Az MSÚSZ tagjai 11 kategóriában szavazhattak, a szövetség hét, míg a Magyar Paralimpiai Bizottság három kategóriában állított össze tízes listákat. Az Év góljára az M4 Sport honlapján január 14-től voksolhattak a szurkolók, az MLSZ Életműdíjasát a labdarúgó-szövetség elnöksége, az MSÚSZ-MOB Életműdíjast pedig a két szervezet választja meg.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója elmondta: az, hogy a gálának negyedszer lehetnek házigazdái, számára azt jelenti, jól dolgoznak és jó vendéglátók. "Ennyi, megkérdőjelezhetetlen teljesítményt magáénak tudó sportembert vendégül látni felemelő érzés" - tette hozzá.

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója elárulta: az Év góljáról döntő szavazáson a szakmai zsűri által összeállított tízes listáról a szurkolók szavazása után Bódi Ádám DVSC, Loic Nego (Vidi) és Sigér Dávid (FTC) találata maradt versenyben. Hozzátette: a három játékosra leadott voksok nem törlődtek, a három labdarúgó kiélezett versengése még nem dőlt el.

A győzteseknek járó díjat Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke mutatta be. Kiemelte: a csavart elemeket tartalmazó, aranyozott részekkel díszített porcelánserleg nyolc centiméterrel magasabb, mint a tavalyi, és először a parasportok emblémáit is tartalmazza.

Szabó László, a gála kreatív producere - egyben a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke - kiemelte: a díjátadókat elválasztó öt produkcióban összesen közel háromszázan lépnek színpadra. Hangsúlyozta: minden produkció egyedi, erre az alkalomra készül, így ebben a formában se korábban, se ezután nem lesz látható.

A Himnuszt ezúttal öten éneklik majd együtt, míg a sztárfellépők közül egyedül Ruzsa Magdi nevét árulta el, akit már régóta szerettek volna megnyerni, és ezúttal sikerrel jártak. A jövő csütörtökön 20 órakor kezdődő műsorvezetője Mohay Bence lesz.

A hármas listák (ABC sorrendben:

 • Férfiak: Bácsi Péter, Fucsovics Márton, Liu Shaolin Sándor
 • Nők: Babos Tímea, Hosszú Katinka, Kozák Danuta
 • csapat (hagyományos csapatsportokban): FTC-Telekom Waterpolo, Győri Audi ETO KC, junior női kézilabda-válogatott
 • csapat (egyéni sportágak csapatversenye): férfi kardválogatott, férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó, női kajaknégyes
 • Edzők: Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina, Golovin Vlagyimir, Sike András
 • Férfi labdarúgó: Gulácsi Péter, Juhász Roland, Szalai Ádám
 • Női labdarúgó: Csiszár Henrietta, Jakabfi Zsanett, Vágó Fanny
 • Fogyatékos férfi: Gelencsér Róbert, Mihálovits Tamás, Osváth Richárd
 • Fogyatékos női: Ekler Luca, Gyurkó Alexandra, Pap Bianka
 • Fogyatékos csapat: asztalitenisz vegyespáros, férfi asztalitenisz páros, női kerekesszékes vívóválogatott
 • Fogyatékos sportoló edzője: Beliczay Sándor, Pécsi Annamária, Szabó Álmos