Három thai világbajnokból három doppingolt

000 18J8N6
2019.02.09. 17:29

Egyelőre maximum csak részlegesnek nevezhető a súlyemelés megtisztulása, mert hiába volt letiltva több nemzet is a 2017-es világbajnokságról, az 2018-as indulók közül is egyre többről derül ki, hogy doppingolt. Az ashgabati éremtáblázat második helyén végzett Thaiföld is nagy bajban van.

Az utóbbi hetekben nyolc emelőjük bukott meg a doppingvizsgálaton, ráadásul mind a nyolcan tagjai voltak a vb-n szereplő válogatottnak. A nyolcból heten nők, aki között három friss világbajnok (Sukanya Srisurat, Thunya Sukcharoen, Chayuttra Pramongkhol) is van, írja az Insidethegames.

A nőknél összesen hat thaiföldi érmes volt Türkmenisztánban, és már csak a 45 kilóban induló Chirapham Nanthawaong az egyetlen olyan, akinek nincs pozitív mintája. 

A nemzetközi szövetség szigorított szabálya szerint az az ország, ahol egy naptári évben három vagy több pozitív doppingeset van, akár négy évre is felfüggeszthető és kizárható a nemzetközi versenyektől. Thaiföldön egyre nagyobb a nyomás, mert a 2019-es világbajnokság házigazdája lenne. Nem lenne meglepő, ha elvennék a thaiföldiektől a rendezés jogát. 

A súlyemelés nehéz helyzetben van, a doppingügyek miatt az olimpiai jelenléte is veszélybe került.

Nyitókép: Sukanya Srisurat a nők 58 kg-os súlycsoportjában versenyez a 2018-as jakartai Ázsia-játékokon, augusztus 23-án (Juni Kriswanto / AFP)