Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Nyitott gerinccel született, de már 200 extrém versenyen indult

2019.02.15. 20:34

Misty Diaz az élő példája annak, hogy soha nem szabad feladni. A 34 éves nő ugyanis nyitott gerinccel született, de már több mint 200 akadályversenyen vett részt – mindegyiken mankóval.

A nyitott gerinc az egyik legsúlyosabb veleszületett rendellenesség. Több fokozata is ismert: enyhébb esetekben nem okoz tüneteket, de ha súlyos az elváltozás, akkor nagy a valószínűsége a gerincvelő-sérülésnek, ami az alsó végtagok gyengeségéhez, súlyos esetben bénulásához és vízfejűséghez (hydrocephalia) vezethet. Sebészi beavatkozással kezelhető a betegség, de gyakran a műtét ellenére is maradandó szellemi fogyatékosság, bénultság alakul ki.

Diaz esetében olyan súlyos volt a betegség, hogy az orvosok azt hitték, soha nem fog tudni járni. A 20-as éveinek közepéig 28-szor műtötték, depressziós és fájdalomcsillapító-függő lett.

Nem találta a helyét a világban, majd egy bizonyos ponton úgy érezte, nincs más választása.

Elkezdtem csinálni valamit, amit soha nem hittem volna azelőtt: járni.

Először csak a postaládáig sétált el. Később körbe sétálta a háztömböt. 2012 elején pedig úgy döntött, hogy benevez a Ronald McDonald House Charities 5 kilométeres versenyére – és mankóval le is futotta. Ezek után egyre extrémebb versenyeken vett részt, mára pedig már több 200-at teljesített és nem tervez lassítani. 

A legfrissebb mániája az adaptív síelés, amit direkt a különböző fogyatékosságokkal rendelkezők számára fejlesztettek ki, hogy megtapasztalhassák a síelés élményét.

Megvan a szabadságom, hogy ott legyek egy hegyen félelem nélkül. Ha elesek, akkor elesek. De akkor is tudom, megvan bennem a képesség, hogy bármit véghez vigyek. 

(Via)