Már a fénykardozás is hivatalos sport, önjelölt jedik és sithek jöhetnek

K  AP20190218024
2019.02.18. 11:20

Az olimpiák műsorán egyelőre még nem szerepel, de a népszerűsége életben tartásáért küzdő vívásnak a fénykardozás dobhat mentőövet, egy seregnyi geeket és Star Wars-rajongót szippanthat magában, jedik és sithek tűnhetnek fel a páston. Franciaországban már a vívószövetség által is elismert szakág, a hétvégén már a második versenyt rendezték belőle.

Az első tornát még májusban tartották, ezt követte a Párizs közeli Beaumont-sur-Oise-ban rendezett második  bajnokság. A vívószövetség mellett a Lézerkard Akadémia  (l’Académie de Sabre Laser) volt a társrendező.

Ahogy az a francia szövetség híréből kiderül, több mint harmincan indultak, akik közül csoportmeccs után a legjobb nyolc egyenes kieséses rendszerben folytatta. Egy meccs három percig vagy 15 találatig tart, a klasszikus vívószámokkal ellentétben itt nem tiszta időt mérnek, folyamatosan pörög az óra. A küzdelmet oktagonban tartják.

A feltöltött videók alapján nem túlzottan mozgalmas egy meccs, könnyen jönnek a találatok, amit kivilágított műanyag kardokkal visznek be. A sportág a kendóra is hasonlít, inkább csak jelzik a találatokat a védőfelszerelésen.

A vasárnapi versenyen Anthony Lococo nyert, Maxime Fayt-t verte a döntőben.