Majthényi és Domokos újra világbajnok lett

52474383 1225155994309567 2647956855355080704 o
2019.02.20. 07:40

Megszerezte tizenharmadik világbajnoki címét a Majthényi Szabolcs és Domokos András duó az új-zélandi Nelsonban zajló vitorlázó repülőhollandi-világbajnokságon, írja az MTI a Spartacus Vitorlás Egylet honlapja alapján.

A magyar kettős megnyerte a szerdai két futamot, és ezzel behozhatatlan előnyre tett szert. Két futam még hátravan az olimpián nem szereplő hajótípus világbajnokságából.

A mezőny többi magyar egysége közül Ziegler János és Czeizel Balázs a 7., Süli András és Papp Dávid a 9., míg Tenke Péter és Polgár Csaba a 17. helyről várja a folytatást.

A vitorlázásban egyedülálló teljesítményt nyújt Majthényi Szabolcs és Domokos András. Az 1956 óta megrendezett repülő hollandi világbajnokságok történetében az ő sikereik miatt lett Magyarország a legeredményesebb nemzet.

A hollandit atletikus hajóosztálynak tartják, túl van vitorlázva, ezért nagyon sokat kell dolgozni a vitorlák és az árboc állításával, minden szélváltozást le kell reagálni, és a hajó egyensúlyban tartásához sokat kell trapézolni is. (Utóbbi az a mozzanat, mikor szinte a vízzel párhuzamosan áll a vitorlázó.)

A repülő hollandi az a hajóosztály, ahol nemcsak az számít, hogy milyen ügyes a benne ülő vitorlázó, hanem az is, milyenek a vitorlások beállításai. Egy laikus ezt nehezen érti meg, de az állandó fejlesztések anyaghasználatban és technikai megoldásokban mindig újdonságot jelentenek. Domokosék azonban az innovációban is élen járnak, mondta róluk az egyik legismertebb magyar vitorlázó, Litkey Farkas. A hajók fejlesztésében is nagy tapasztalatuk van, nem csak a versenyzésben, és ezért tudnak egy lépéssel a világ előtt járni.

(Borítókép: 3 Magyar az első 10-ben a Hollandi vb-n 2019. február 18-án. Fotó: spartacusvitorlasegylet / Facebook)