Négy kísérletből három világrekordot hozott össze a súlyemelő

2019.02.25. 17:02 Módosítva: 2019.02.25. 17:32

A kínai Teng Vej eddig is sztárnak számított a súlyemelésben, és most egy hazai versenyen is nagy lett körülötte a felhajtás. A női 64 kilóban versenyző emelő négy kísérletből hozott össze három új világrekordot a fucsoui világkupán.

Teng a tavalyi világbajnokságon is dominált, szakításban (112 kiló), lökésben (140 kiló) és összetettben (252 kiló) is világrekorder lett. Most még nagyobb súlyokkal küzdött meg.

A négyszeres világbajnok fölényét jól mutatja, hogy a szakításba akkor szállt be, amikor már minden ellenfele abbahagyta. Első, 108 kilós fogásával megnyerte a számot. Másodikra 113 kilót emelt, megvolt az első világrekord.

A lökésben is hasonló volt a taktikája, utolsóként ment ki a dobogóra. Itt is begyűjtötte az aranyat, egy 135 kilós kísérlettel, majd másodikra jött a világrekord. Megint csak egyetlen kilóval emelt korábbi teljesítményén, 141-et nyomott ki. Természetesen így összetettben is világrekorder lett a 254 kilóval. Valószínűleg még ennél is többre képes, nem véletlenül emeltetett csak egy kilóval.

Sőt, már ő maga is emelt nagyobbat, a riói olimpiát 115 kilós szakítással, 147 kilós lökéssel és 2062 kilós összteljesítménnyel nyerte. Azóta annyi változott, hogy a nemzetközi szövetség átalakította a súlycsoportokat. Így már nem 63, hanem 64 kilóban versenyzik Teng is.

„Éreztem a nyomást, amikor megláttam itt a szurkolókat. Az első szakításom nem volt tökéletes, nem volt könnyű összehozni az új csúcsot. De valójában nem volt nehéz ezekkel a súlyokkal jó emelést végrehajtanom. Az hiszem, a következő világversenyen még jobb lehetek” – idézte a Xinhua hírügynökség a bajnokot.