László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyereket vár Szász Emese olimpiai bajnok

2019.02.28. 14:53

Anya lesz, ezért egy ideig szünetelteti a vívást Szász-Kovács Emese, de a tokiói olimpia kvalifikációs időszakának vége felé már ismét versenyezne, amennyiben szükség van rá.

A Rióban aranyérmes, 36 éves párbajtőröző augusztusra várja első gyermekét, ezért - amint azt csütörtökön, sajtótájékoztatón elmondta - a júliusi, budapesti világbajnokságon biztosan nem indul.

"A kvalifikáció első versenyeiből kimaradok, de egy fiatal csapat elkezdte bontogatni a szárnyait, és ha csodát tesz, és lőtávolban leszünk, a szövetség pedig úgy gondolja, hogy szükség van rám, akkor a vége felé rendelkezésre fogok állni" - mondta a Vasas SC vívója. Szász a pótkvalifikációs versenyen is harcba szállna, ha a csapatnak előzőleg nem jönne össze a tokiói kvótaszerzés, és a világranglistán sem állna egyetlen magyar női párbajtőröző sem részvételt érő helyen.

Az egyéniben világbajnoki ezüst- és kétszeres bronzérmes, négyszeres Eb-harmadik vívó elmondta, hogy az utóbbi időben egy kicsit eltűnt, mestere, Kulcsár Győző szeptemberi halála megviselte, nehezen tette túl magát rajta. Aztán októberben ült le a szövetséggel és a Vasassal, hogy a folytatásról egyeztessen.

"Időt kértem és kaptam, vázoltam a terveimet, azt, hogy Peterdi Andrással szeretném folytatni a felkészülésemet, de két feltételem is volt. Az egyik az, hogy ez ne zavarja az ő felkészülését, illetve ha kiderül, hogy babánk lesz a férjemmel, akkor változik a helyzet. Hát ez utóbbi jött be" - mesélte, majd a visszatérésre vonatkozó kérdésre úgy reagált, hogy ez sok mindenen múlik, de vannak jó példák.

Csampa Zsolt, a vívószövetség elnöke úgy fogalmazott: bár egy sportolónak mindig az a célja, hogy dobogóra álljon, nyerjen, de van egy másik oldal is.

"A szövetség ezután is maximálisan fogja támogatni Emese terveit" - mondta, majd csapatsportokból vett hasonlattal élve kijelentette: a válogatottnál van egy mezszám, ami nincs visszavonultatva.

"Amikor majd eljutunk abba az időszakba, hogy döntéseket kell hozni, Emese is ott lesz" - utalt a kvalifikáció jövő tavaszi hajrájára.

Ferjancsik Domonkos, a Vasas vívószakosztályának elnöke, világbajnok kardozó azzal kezdte, hogy mindnyájan sejtették, remélték vagy gondolták, hogy ez a helyzet egyszer be fog következni. Egyúttal emlékeztetett rá, klubjának szlogenje az, hogy a család az első, és ilyen esetekben is szeretnék megmutatni, ezt komolyan gondolják.

"Végig Emese mögött álltunk, a karrierjében támogattuk, ezután is támogatni fogjuk. Az olimpia végéig van vele megállapodásunk, ami természetesen semmiben sem fog változni. Úgy tekintünk rá, mint a mi versenyzőnkre, a családunk egy tagjára" - mondta, majd egy Vasas-címeres kombidresszt adott át ajándékba.

Szász-Kovács Emese köszönetet mondott a klubjának és a szövetségnek.

Fizikailag egyébként a jövő júliusi, tókiói olimpiára 100 százalékos formában térhetne vissza. (MTI/Index)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!