A nagyüzemi dopping után Thaiföld nem indul az olimpián

2019.03.08. 14:57

A Thaiföldi Súlyemelő Szövetség úgy döntött, valamennyi versenyzőjét eltiltja az idei világbajnokságtól és a jövő évi olimpiától is - írta az MTI.

Az ázsiai ország szövetsége ezzel a lépéssel tulajdonképpen elébe ment a nemzetközi szövetség (IWF) várható eltiltásának, mivel sportolói közül nyolcan buktak le a doppingvizsgálatokon a tavalyi világbajnokságon, köztük három aranyérmes versenyző.

Az IWF pénteken jelentette be, hogy a thaiföldiek mindezek ellenére a szeptemberi olimpiai kvalifikációs vb-t az eredeti terveknek megfelelően megrendezik Pattayában.

Thaiföld a súlyemelés egyik meghatározó országa, különösen az alacsonyabb súlycsoportokban kiemelkedőek sportolóik. A tavalyi vb-n viszont legjobbjaik szinte egytől egyig pozitív mintát adtak, így például két riói olimpiai bajnok, Sopita Tanasan és Sukanya Srisurat.

A tavalyi világbajnokság doppingbotránya tovább gyengítette a sportág nemzetközi helyzetét, mivel a korábbi hasonló ügyek miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) már hosszú ideje lebegteti a súlyemelés kivételét az ötkarikás programból, és a 2024-es játékokon jelenleg nincs biztos helye.