Magyar 4. hely a Golden Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen

2019.03.21. 15:59

Kopár István a negyedik helyen ért célba csütörtökön a Golden Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen.

A 66 éves magyar hajós, aki amerikai zászló alatt indult, 263 napos út után futott be a franciaországi Les Sables d'Olonne kikötőjébe. Kopár először 1990-91-ben hajózta körbe a földet egyedül, saját építésű vitorlásával, 1996-97-ben pedig a Hong Kong Challenge földkerülő versenyen győztes magyar hajó kapitánya volt.

"Azt hiszem, most végeztem a vitorlázással. Sokkal jobban vonz most a kertészkedés és az evés, és őszintén szólva készen állok a nagyszülőségre" - viccelt a partot érés után a magyar sportember.

A kiírás szerint csak 1988 előtt épült hajóval lehetett indulni, a tájékozódáshoz kizárólag korabeli navigációs eszközöket, valamint papíralapú térképet használhattak a résztvevők.

Kopárt láthatóan feldobta a cél és a fogadtatás, még a győztes Jean-Luc van den Heede-vel is tréfálkozott kicsit a színpadon az eredményhirdetéskor.

"Aki figyelte menet közben a híreket, követte a versenyt, az tudhatja, hogy rengeteg olyan helyzet volt, amikor egyszerűen nem volt szelem. A szél nem volt velem, de ti velem voltatok. Jean-Luc megnyerte a versenyt, de ő kegyetlen volt veletek, januárban érkezett, ti pedig szétfagytatok, amikor kijöttetek köszönteni. Én bezzeg, nézzetek körül, meghoztam a tavaszt nektek" - mondta, majd sportszerűen elismerte, hogy esélye sem volt felvennie a versenyt az elsővel. De megjegyezte, hogy nagy előnye a franciának, hogy 72 éves, míg ő maga csak 66.

A Golden Globe Race-t Van den Heede nyerte, nemcsak a leggyorsabb, de a legidősebb vitorlázó is lett, aki teljesítette a földkerülő versenyt. Ideje 211 nap, 23 óra, 12 perc és 19 másodperc.

18 hajó állt rajthoz, eddig négyen értek be, de már csak egy vitorlás van útban a weboldal szerint.

A Golden Globe Race 2018 egy emlékverseny, amelyet hagyományteremtő szándékkal rendeztek meg a brit Sunday Times által kiírt első földkerülő vitorlásverseny 50. évfordulóján. Akkor a brit Robin Knox-Johnston végül 312 napos hajózás után elsőként vitorlázta körbe a földet kikötés és külső segítség nélkül. (MTI/Index)