Misztikus gyakorlatot idéz vissza az a szivárványszínű szalag

tass olga szalag
2019.03.29. 20:26 Módosítva: 2019.03.29. 20:57

Csütörtökön ünnepelte 90. születésnapját Tass Olga, az 1956-os melbourne-i olimpia bajnoka. Tass annak a csapatnak volt a tagja, amelyik történelmi aranyat szerzett a ritmikus gimnasztikában, mert sem előtte, sem utána nem volt olyan hazai társulat, amelyik olimpián a legjobb lett volna.

A hattagú csapatról ebben a cikkben írtunk, Köteles Erzsébet emlékezett vissza a sikerükre, fontos tudni róluk, hogy ennyi idő múltán is mind a hat tag él, ami egészen különleges rekord.

Tass volt az, akinek a gyakorlat előtt eltűnt a nemzeti színű szalagja – a szovjetekre gyanakodtak –, ezért a csapat edzője, Nagy Jenőné úgy döntött, hogy szivárványszínű szalaggal kell a pódiumra lépnie. A zsűri felé az indoklás úgy szólt, hogy a szivárvány színeivel fejezik ki a mieink a reményt, hogy egyszer Magyarországon is szabadabb lesz majd az élet. És béke lesz.

A gyakorlatból pár másodpercnyi képanyag maradt fent, íme.

Részlet az olimpiai gyakorlatból

Tass most egy szivárványszínű szalagot kapott meg a születésnapi ünnepségen, és a mozdulatain látszik, nem felejtette el használni.

„Soha nem akartam többet, mint amit elértem, tisztában voltam a képességeimmel.

A mai napig tanítok művészi tornát felnőtteknek, nekik szeretném átadni azt az örömöt és boldogságot, amit akkor éreztem, amikor én tornáztam

– mondta az egykori kitűnő tornásznő, aki összesen hat olimpiai érmet szerzett.

Tass születésnapjáról megemlékezett a ritmikus gimnasztikával foglalkozó Facebook-oldal is.

(Borítókép: Gaál Gergő / honved.hu)