Ida
6 °C
9 °C

Tiger Woods a legmagasabb rangú polgári kitüntetést kapta

2019.04.15. 21:23

Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Twitteren bejelentette, hogy Elnöki Szabadság Érdemrenddel tünteti ki Tiger Woods golfozót, írta az MTI.

Mikroblog-bejegyzésében az amerikai elnök, aki többször is golfozott már Woodsszal, közölte: telefonon felhívta a sportolót, hogy személyesen is gratuláljon neki a nagyszerű győzelemhez és tudassa vele, hogy kitünteti őt hihetetlen sikeréért. 

Donald Trump már vasárnap este gratulált Woodsnak, aki - tizennégy évvel legutóbbi sikere után - ötödször is megnyerte a US Masterst, a golfozók idei első Major-tornáját. "Igazán nagy bajnok"- írta Trump, méltatva a 43 éves sportoló teljesítményét. Mint fogalmazott: "micsoda fantasztikus visszatérés egy nagyszerű fickótól". Hétfői bejegyzésében az elnök arról nem tett említést, hogy Woods mikor veheti át a kitüntetést.

A volt világelső Woodsnak ez volt a 15. Major-diadala, az előzőt még 2008-ban aratta, azóta viszont magánéleti és egészségi problémák nehezítették a karrierjét, és az elmúlt években úgy tűnt, krónikus hátfájdalmai miatt be kell fejeznie pályafutását. Három gerincműtét után aztán tavaly sikeresen tért vissza a legjobbak közé, és szeptemberben megnyerte a Tour Championshipet, ami öt év után az első tornagyőzelme volt.

Az Elnöki Szabadság Érdemrend a legmagasabb rangú amerikai polgári kitüntetés, amelyet 1945-ben még Harry Truman elnök alapított a második világháborúban teljesített civil szolgálat elismeréseként. A hagyományt John Kennedy elnök erősítette meg 1963-ban, és azóta minden évben a kiemelkedő teljesítményt felmutató személyiségeket - köztük politikusokat, sportolókat, egyházi kiválóságokat - jutalmaznak az érdemrenddel.