Egy kínaiverő franciáért tombolt a pingpong-vb közönsége

2019.04.24. 18:12

A budapesti asztalitenisz-világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetése, hogy a francia Simon Gauzy a legjobb 16 közé játszva kiejtette a második kiemelt Hszü Hszint (Xu Xin).

A papírforma szerint Hszü Hszinnek simán győznie kellett volna, de már az is jelzés lehetett, hogy elbukta az első szettet. A kínai játékos a világranglistán is a második, nagyon gyors és kiváló a lábmunkája, és a versenyben lévők közül az egyetlen, aki tollszárfogást használ. 

3B5E3038-8BA1-41A6-A3E0-45E13B665830
Fotó: Szilágyi Anna / Index

A 29. kiemelt Gauzy az első játszmát 11-8-ra elbukta. A másodikban úgy nézett ki, hogy bemelegedett Hszü, 11-6-ra nyert, a harmadikat viszont már nehezen hozta 13-11-re. A kínai egyik gyengéjének tartják, hogy nem elég türelmes, belemenős játékába pedig gyakran csúszik hiba.

A francia a negyedik szettben elég simán egyenlített 11-6-tal. A szerdai játéknap legnagyobb tombolását kiváltva, elég sok francia skandálta, hogy „Simon, Simon", de valószínűleg azok a semleges szurkolók is mellé álltak, akik egy világsztár kínai vereségét látták volna.

Gauzy az ötödik szettet szűken, 11-9-re nyerte, Hszü agresszív maradt, de sokat hibázott, 8-8 után a francia három pontot ütött be sorozatban, aztán óriási ünneplést kapott. 

Nem tudom leírni az érzést, mit jelent legyőzni a világ egyik jelenlegi legjobb kínai játékosát. Most csak élvezni akarom a pillanatot. Kulcsfontosságú volt, hogy amennyire lehet elkerüljem a tenyereseit, mert azok nagyon erőteljesen és pörögnek. A fogadásom elég jó volt, többféle védekező ütést bemutattam" – mondta a győztes.

Gauzy győzelme azt is jelenti, hogy két kínai már nem lehet a döntőben. A mezőnyben öten voltak, de a másik négy kínai pingpongos a másik ágra került. Utoljára 2003-ban fordult elő, hogy nem két kínai játszotta a férfi egyes döntőjét.   • Hírek
  • Csok