A világelső kínai is kiesett a budapesti asztalitenisz-vb-n

2019.04.25. 11:04 Módosítva: 2019.04.25. 13:05

A budapesti asztalitenisz-világbajnokságon csütörtökön is férfi egyesben jött az első meglepetés, a nyolcaddöntőben kikapott a világranglistát vezető, első helyen kiemelt Fan Csen-tung, honfitársa, a kilencedik kiemelt Liang Csing-kung nyert 4-2-re. A negyedik kiemelt Harimoto is kiesett. Ma Long könnyedén lépett túl a brazil közönségkedvencen. 

A világbajnokság ötödik napja presztízsmeccsel kezdődött, a legjobb nyolcért két kínai játszott. A világelső és első helyen kiemelt Fan Csen-tung és a nagy ígéretnek tartott Liang Csing-kung.

A meccsük elég csendben zajlott, a kínai szurkolók is csak elég bátortalanul hallatták hangjukat, nem is nagyon tudták kinek szurkoljanak. Az első szettet az előző vb-n ezüstöt szerző Fan simán behúzta, 11-5-re elvitte. A másodikban azonban átvette az irányítást Liang, 11-4-re verte a fonákpörgetéseit rontó Fant. A harmadikban is LIang került előnybe, de 6-6-ra felzárkózott Fan. Liang rövid szerváiból nem tudott egyből támadni Fan, így ellenfele 9-6-ra elment. Ezután egy hosszú labdamenet végén jött közelebb. A hátraszorított Lian jó pár leütést még visszaadott, de a labdamenet végén ő rontott. Az utolsó pontoknál viszont ő volt a koncentráltabb, 11-8-ra elvitte a szettet.

A negyedik játszmában 7-7-ig fej fej mellett haladt a két hasonló stílusú pingpongos, mindketten agresszív támadók,de a nagy ütésváltásokból Lian jött ki jobban, 9-7-re, majd 10-8-ra is elment. Ekkor Fan jött két adogatással, az elsőt megcsinálta, a második előtt viszont Liang időt kért. Érezte, hogy sorsdöntő lehet a szett, kétjátszmás előnnyel komoly nyomás alá helyezhette Fant.  Ez össze is jött neki, 11-9-re behúzta ezt a játszmát is. 

Az ötödik szettben magabiztosan kezdett Fan, 3-1-re elment, de nem tudta tartani a ritmust, Lian 4-3-ra átvette a vezetést., egyből jött is az időkérés. Liang előnye azonban maradt, 5-4 után már két ponttal vezetett, egy nagy labdamenet végén, távolról adott egy csuszát Fannak. A világelső 7-5 után nagy feltámadást mutatott be, kicsit változtatott a stílusán, lassított a játékán, míg Liang sokat kockáztatott, hogy lezárja a meccset. Fan 11-8-as szettel szépített 3-2-re. 

A hatodik játszma is kiegyenlítetten kezdődött, 3-3 után viszont hárompontos előnybe került Liang, a hatodik pontját megint egy látványos labdamenet végén, hátraszorított helyzetből szerezte. Fan újra feltámadt, sikerült egyenlíteni, de 7-7 után már nem tudott pontot csinálni, Liang nyert 11-7-re, összességében 4-2-re. 

Fan Csen-tung kiesése nagy veszteség Kínának, azok után, hogy szerdán a második kiemelt versenyzőjük, Hszü Hszie is búcsúzott. Három pingpongosuk még versenyben van, közülük bármelyik megnyerheti az aranyat.

A legjobban várt nyolcaddöntőt a világbajnok és olimpiai bajnok Ma Long és Hugo Calderon játszotta egymással. A brazil sokak kedvence, minden idők legeredményesebb latin-amerikai pingpongosa, és néha elég váratlan húzásokra képes, ütött már verseny közben kétkezes fonákot. De nemcsak ezért juthat eszünkbe róla a tenisz, A szervák előtt hasonló rituálét mutat be, mint Nadal szokott, topogás, törölközés, és az ütőjével is furán legyez.

A budapesti vb-n eddig nem nagyon volt szurkolás, ezen a meccsen viszont elég erős tábora volt mindkét versenyzőnek. A Ma Long, Malong skandálás után a hugózás is elkezdődött.  A brazil élt is a támogatással, 11-8-ra behúzta az első szettet.

A második elején is bravúrponttal tüzelte a közönséget, kiszorítva, labdát visszadobálva szerzett pontot. 8-8-ig félelmetes fonáklecsapásaival tartotta a lépést Ma Longgal, de a kínai nyerte a játszmát 11-8-ra. A harmadikban Calderónt leütötték az asztalról, csak egy pontra volt jó. A negyedik szettet is gyengén kezdte a brazil, 4-0 után tudta megcsinálni első pontját, rengeteg hibával játszott, 11-3-ra verte Ma Long. Az ötödik játszmában már újra nagyobb ellenállást fejtett ki Calderon, de nem tudta nyomás alá helyezni ellenfelét, 11-8-ra újra a kínai nyert. 

A nyolc között a harmadik kínai Lin Kao-juan lesz, aki 4-0-ra lépte le a dél-koreai Dzseung Junszikot.

A legjobb nyolcba két európai játékos jutott be, a francia Simon Gauzy nagyon könnyedén verte a szlovák színekben versenyző Wang Yangot, aki az első szettben még pontot sem tudott szerezni, és a másik három szett is elég sima volt a franciának. A svéd Matthias Falck 4-1-re verte a dél-koreai Li Szangszut. A koreaiak másik játékosa,  An Dzsehjun viszont meglepetést okozott, mert kiejtette a negyedik kiemeltet, a japán Harimoto Tomokazut 4-2-re győzte le. Dzsang Vudzsin is a nyolc között van, mert ellenfele, Timo Boll visszalépett. A németek 38 éves legendája belázasodott, de este párosan azért megpróbál játszani.

A horvát Tomislav Pucar nagy meccsen vérzett el, közel volt az egyenlítéshez is, de végül japán Niva Koki 4-2-re nyert.