Laura, Alida
15 °C
32 °C

A kétszeres címvédő is bejutott a budapesti asztalitenisz-vébé döntőjébe

NAK 4880
2019.04.27. 20:33 Módosítva: 2019.04.27. 20:45

A kétszeres címvédő kínai Ma Lung és a svéd Mattias Falck jutott be a férfi egyes vasárnapi fináléjába a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon.

Az első szombati elődöntőben kínai csatát láthatott a Hungexpo G pavilonjának többezres közönsége, a sorozatban harmadik aranyérmére hajtó Ma Lung ellenfele a kilencedik helyen kiemelt Liang Csing-kun volt, aki a 16 között a világelső, ugyancsak kínai Fan Csen-tungot búcsúztatta.

A sportági nagyhatalom két képviselője látványos, magas színvonalú csatát vívott egymással, többször is parádés labdameneteknek tapsolhattak a nézők. Szoros szetteket küzdött végig a 30 éves Ma – aki térdsérülése miatt sokat kihagyott, ezért most csak 11. a világranglistán – és a 22 esztendős Liang. Végül a rutinosabb játékos diadalmaskodott.

A háromszoros olimpiai bajnok Ma Lung szombaton délelőtt férfi párosban aranyérmet nyert, így a vasárnapi zárónapon pályafutása 12. vb-elsőségéért száll majd harcba.

Az már korábban eldőlt, hogy a 2003-as vb óta most először nem csak kínai játékosok lesznek a szám döntőjében, a másik ágon egy-egy svéd és dél-koreai asztaliteniszező került a legjobb négy közé.

A 16. helyen kiemelt Mattias Falck – aki tavalyi házasságkötése után változtatta a nevét Karlssonról a felesége után Falckra – és a világranglistán csupán 157. An Dzsehjun mérkőzésén ellentétes szetteket, hullámzó játékot, sok hibát láthattak a szurkolók. A döntő szettben eleinte a 19 éves ázsiai vezetett, de 5-4-nél már a 128 között Szudi Ádámot búcsúztató, 27 éves svédnél volt az előny, aki aztán nem is engedte ki a vezetést a kezéből.

Falck a döntős szerepléssel pályafutása legnagyobb sikerét éri el, és Jan-Ove Waldner 1999-es harmadik helye után húsz évvel szerez ismét érmet Svédországnak férfi egyesben.

A torna meglepetésemberének, a négy kiemelt játékost is búcsúztató An Dzsehjunnak ezzel véget ért a meseszerű menetelése, amely a selejtezőben kezdődött, és bronzéremmel végződik.

A szombat délutáni program előtt köszöntötték a 40 évvel ezelőtt Phenjanban csapatvilágbajnoki címet szerzett aranytrió tagjait, Jónyer Istvánt, Klampár Tibort és Gergely Gábort. A Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke, Nátrán Roland a közönség tapsvihara közepette emlékplakettet adott át a három sportembernek, írja az MTI.

Eredmények:

férfi egyes, elődöntő:

----------------------

Ma Lung (kínai, 11.) - Liang Csing-kun (kínai, 9.) 4-1 (8, -6, 9, 9, 12)

Mattias Falck (svéd, 16.)-An Dzse Hjun (dél-koreai) 4-3 (-8, 7, -3, 4, 9, -2, 5)

A vesztesek bronzérmesként zárják a vb-t.

(Borítókép: Szilágyi Anna / Index)