Zoltán
21 °C
36 °C

A NOB-elnököt lenyűgözték az ausztrál olimpiai tervek

2019.05.06. 14:46

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke helyszíni látogatásán elismerően nyilatkozott Queensland ausztrál szövetségi állam délkeleti részének olimpiai rendezéssel kapcsolatos terveiről.

Bach hétfőn találkozott Brisbane polgármesterével, Adrian Schrinnerrel, aki arról tájékoztatta a német sportvezetőt, hogy a környező városokkal közösen egy olimpiai rendezésről szóló megvalósíthatósági tanulmányt rendeltek, de egyelőre még nem kérték az állam és az ország kormányának hivatalos támogatását.

A NOB első embere úgy nyilatkozott: bár a tanulmány nem végleges, már ebben a korai szakaszban is lenyűgözték a rendezést illető elképzelések és lehetőségek.

Tom Tate, az állam második legnagyobb városának, Gold Coastnak a polgármestere ugyanakkor kiemelte: szívesen vesznek részt a projektben, és biztosítják a létesítményeiket, de a költségek viselésébe nem szállnak be, mert a 2018-as Nemzetközösségi játékok kimerítették az anyagi lehetőségeiket.

Bach hozzátette: a NOB legalább 1,8 milliárd dollárral járul hozzá a 2028-as játékok költségeihez. A 2024-es olimpiát Párizs, a 2028-ast Los Angeles rendezi, így a NOB egy ázsiai vagy csendes-óceáni helyszínt előnyben részesíthet  a 2032-es nyári játékok esetében.

A NOB vezetői többször utaltak már arra, hogy a két Korea közösen lehetne a rendező. Ausztráliában két alkalommal rendeztek olimpiát: 1956-ban Melbourne, 2000-ben Sydney volt a házigazda. A 2032-es olimpiai rendezésről 2025-ben hoz döntést a NOB.