Tekla
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Használhatatlanok a focipályák a Mészáros veje által 1,1 milliárdért felújított Sportligetben

2019.05.09. 19:40 Módosítva: 2019.05.09. 22:33

Hiába adták át a salakos focipályákat a több mint egymilliárd forintból megújuló szombathelyi Sportligetben, egy kis eső elég volt, hogy határozatlan időre használhatatlanokká váljanak. Ez különösen a helyi kispályás focibajnokság résztvevőit érinti kellemetlenül. Az üggyel az Ugytudjuk.hu foglalkozott először. 

A szombathelyi Sportliget felújítására kiírt közbeszerzési pályázat győztesét 2018 novemberében hirdették ki, a Homlok Építő Zrt. lett, azaz Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a cége végezhette el a szükséges munkálatokat az Európai Uniótól a projektre kapott 1 milliárd 155 millió forintért. 

A kivitelezés teljes befejezését 2019 őszére tervezték, ugyanakkor vállalták, hogy a kispályás labdarúgó-bajnokságoknak otthont adó salakos pályák felújítását májusra befejezik, hogy folytatódhasson az így is sokat csúszó tavaszi szezon.

Az első ütem – a megjelölt határidőre – elkészült, így semmi akadálya, hogy május hatodikától már pattogjon a labda a pályákon.

Közölte a HungarySport oldala május hatodikán a nagyszerű örömhírt a helyi és környékbeli kispályás labdarúgókkal, hozzátéve, hogy a hivatalos pályabejárás is megtörtént, és pozitív eredménnyel zárult.

A szervezők végül megállapították, hogy minden megfelel az előírásoknak.

Ezt követően meglepő fordulat történt: a hétfői bajnoki mérkőzéseket mégsem lehetett megrendezni.

A hivatalos indoklás szerint az eső miatt, ám az ügyről beszámoló Ugytudjuk.hu forrása szerint korábban csak akkor volt gond a pálya minőségével, amikor legalább 40-50 milliméter eső esett rövid idő alatt, most viszont az a 12-16 milliméter is soknak bizonyult, ami a múlt hétvégén esett. A helyi kispályás labdarúgásban jártas informátor szerint ránézésre a pályák rosszabb állapotba kerültek, mint tavaly voltak. A helyszínen készült képek, illetve az Átlátszó helyszíni beszámolója szerint a pályák talaja nagyon mély lett, a nedves salak mélyen besüpped a cipő alatt. Ennek egyik lehetséges oka lehet például a talaj korábbi nem megfelelő tömörítése.

Hogy valami tényleg nem stimmel az átadott pályákkal, az kedden vált teljesen nyilvánvalóvá, amikor szintén elmaradtak a meccsek, pedig aznap már az eső sem esett.

Az Úgytudjuk szerint szerda délután a városi vezetők, a tervező, a kivitelező és az üzemeltető részvételével tartottak megbeszélést a helyzet megoldásáról.

Arra jutottak, hogy a pályákat ebben az állapotban egészen biztosan nem lehet használni.

Ennek megfelelően a városi – de valójában az egész megyéből csapatokat vonzó – kispályás labdarúgó-bajnokság továbbra sem indulhatott el, és egyelőre még azt sem lehet tudni, erre mikor kerülhet sor, mikor lesznek a pályák tényleg használható állapotban.

A helyi kispályás labdarúgók Facebook-csoportjában mindenesetre teljes tanácstalanság uralkodik, csak abban biztos mindenki, hogy a csütörtöki meccsek is elmaradnak, a bajnokság lehetséges folytatásaként pedig már az ősz is felmerült.

Cikkünk megjelenését követően a Homlok Zrt. az alábbi állásfoglalást küldte az Indexnek.

A Homlok Zrt. állásfogalása

Több, pontatlanságot és valótlan információkat tartalmazó írás jelent meg a médiában az elmúlt napokban a szombathelyi Sportliget rekonstrukciójával kapcsolatban. Így több cikk tévesen állítja, hogy a Homlok Építő Zrt. 1 milliárd 155 millió forintért építheti át a Sportligetet. 

Ehelyett a valóság az, hogy Szombathely Város Önkormányzatától a Sportliget zöldfelületi fejlesztését és ehhez kapcsolódó ingatlanfejlesztéseket magába foglaló projekt megvalósítására a - Homlok Építő Zrt. és az önkormányzati résztulajdonban lévő PRENOR Kft. alkotta - Sportliget 2018 Konzorcium kapott megbízást, összesen nettó 730,77 millió forint értékben. A teljes beruházás befejezésének határideje 2019. szeptember 14., a konzorciumi partnerek által megkezdett munkálatok a megrendelővel közösen egyeztetett és rögzített ütemben folynak.

A Sportligetben található négy salakos labdarúgó-pálya felújítása a teljes projektnek csak egyetlen eleme, amelynek kivitelezése a szerződés szerint a PRENOR Kft., mint többségi konzorciumi partner feladatkörébe tartozik. A négy salakos sportpályán a kivitelezési munkálatokra a tavaszi kispályás labdarúgó bajnokság megkezdése előtt került sor, kifejezetten a megrendelő kérésére. Ennek célja az volt, hogy a labdarúgó-pályákat egy ún. részműszaki átadás keretében – nem teljes funkcionalitásában – már a teljes projekt szerződéses határideje előtt birtokba lehessen adni. Ezzel ugyanis lehetővé válna, hogy a Szombathelyen nagy népszerűségnek örvendő városi kispályás labdarúgó-bajnokság mérkőzéseit idén tavasszal is -, ha csúsztatva is - meg lehessen tartani.

A labdarúgó-pályákat, az ezzel a feladattal megbízott konzorciumi partnerünk, a PRENOR Kft. április 30-án adta át a megrendelő, az üzemeltető, illetve a műszaki ellenőr részvételével megtartott részeljárás alkalmával. A részműszaki átadásról készült jegyzőkönyv szerint az ezzel összefüggő munkák a jogszabályoknak és a szerződésnek megfelelően, az elvárt minőségben elkészültek. Az eljárás során a kivitelező átadta az üzemeltető részére a salakos labdarúgó pályák kezelési és karbantartási dokumentumát is, amely tartalmazza mindazon üzemeltetői feladatokat, amelyeket az első hetekben, azt követően pedig folyamatában el kell végezni.

Tény, hogy a május 4-5-i hétvégén leesett több mint 40 mm csapadék feláztatta a labdarúgó-pályákat, amelyet több cikk kifogásol. Ugyanakkor a frissen megépített és átadott pályák esetében az extrém mennyiségű csapadék nélkül is idő kell ahhoz, hogy a sportpályák anyagának tömörsége elérje az optimális mértéket. A kivitelezők és a megrendelő képviselői május 8-án közös bejárást tartottak a pályák állapotának ellenőrzése céljával. Ennek során a megrendelő és a kivitelező felek között egyetértés volt abban, hogy a sportpályák jó minőségben készültek el, a továbbiakban az üzemeltető feladata a szükséges karbantartási feladatokról gondoskodni.

Az állásfoglalás utolsó bekezdésében írtakkal szemben a május 8-i bejárás eredményéről némileg eltérő információt közölt a bajnokság szervezőjének hivatalos levele, amit a Facebookon osztottak meg egy helyi csoportban.

60338995 2369055836484163 2302411059761250304 o

A szombathelyi kispályás labdarúgó bajnokságban 79 csapat szerepel, csapatonként maximum 15 játékos nevezhető, tehát a jelenlegi helyzet közel 1200 embert érint. Az induláshoz a csapatoknak közel 70 ezer forintot kellett befizetnie a szövetségnek.