Beindulhat végre a nemzeti lőtérprogram

2019.05.23. 08:31

Lassan, de biztosan megindulhatunk az úton, hogy Magyarország egyetlen megyei és járási székhelye se maradhasson lőtér nélkül.

A 2017-ben meghirdetett, és annak idején jelentős visszhangot kiváltó nemzeti lőtérprogram első és második ütemében összesen 107 Honvédelmi Sportközpont felépítéséről határozott a kormány, ezek közül tizenhatot még 2018-ban kellett volna csatasorba állítani az önkéntes honvédelem szolgálatában. Csakhogy ismeretlen okból annyira megcsúszott a projekt, hogy eddig még csak egy árva alapkövet sem sikerült letenni, hiába minősítették nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségűvé az ügyet. 

A május közepén megjelentetett közbeszerzési felhívások alapján azonban már nem sokáig marad lőtér nélkül a magyar.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer hirdetményei szerint az ország öt városában akár már a nyár végén hozzáláthatnak a helyi Honvédelmi Sportközpont építéséhez. 

  • Baja
  • Balassagyarmat
  • Újfehértó
  • Szigetvár
  • Szarvas

Öt szerencsés város, ahol a hobbinemzetőrök leghamarabb gyarapíthatják majd megfelelő körülmények között "önkéntes vállaláson alapuló honvédelmi felkészültségüket" olyan sportágak gyakorlásával, "amelyek a honvédelem szempontjából is hasznosítható tudást adnak".

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatója egyébként a lövészet és a küzdősportok mellett a vívást is ezen sportágak közé sorolja, nem várt elemmel egészítve ki 21. századi hadviselésről szóló ismereteinket.

Ami a létesítményeket illeti, a nemzeti lövöldék egységes kivitelben készülhetnek el országszerte. A mellékelt tájékoztatás szerint 712,8 négyzetméter alapterületű, 92 fő befogadására alkalmas, földszintes, tetőtér-beépítéses épületek kivitelezésére várja az ajánlatokat a beruházást lebonyolító BMSK Zrt.

A főbb funkcióinak megfelelően három nagyobb részből álló Honvédelmi Sportközpontok "kiszolgáló része" a multifunkcionális közösségi termet, illetve egy tantermet és az öltözőket foglalja magában. Ez az épületrész elsősorban a Honvédelmi Sportszövetség honvédelmi neveléshez kapcsolható közösségi programjainak hivatott helyet biztosítani, míg a másik két részt a lövészeti versenytér, illetve a fegyvertárolás szigorú szabályainak megfeleltetett fegyvertér jelenti.

Noha jelenleg még csak a június közepéig tartó ajánlattételi szakaszban járunk – ami akár eredménytelenül is zárulhat –, mégis joggal gondolhatjuk, hogy valami tényleg megmozdult a lőterek ügyében.

Az Államkincstár legaktuálisabb nyilvános adatai szerint ugyanis a 2019-es költségvetésben mintegy 7,5 milliárd forintnyi tervezett kiadás szerepel a megfelelő címsoron, ami igen komoly előrelépést jelent ahhoz képest, hogy a tavalyi büdzsében alig terveztek erre a célra kiadást, és végül csak egészen minimális összeget, mintegy 170 millió forintot fordítottak a lőtérprogram megvalósítására.

Az persze nagy kérdés, hogy a program első ütemében építendő 40 lőtérre 2017-ben kalkulált 17,5 milliárd forint mire lesz elég, tekintve hogy azóta durván elszálltak az árak az építőiparban, különösen a kormányzati beruházások esetében. A 2019-re elkülönített 7,5 milliárd forint az eredeti árazás szerint nagyjából megfelelne a 2018-ra ígért 16 lőtér árának, de hogy 2019-ben is ki lehet-e hozni a létesítmények darabját bő 400 millió forintból, azt csak a mostani közbeszerzés eredményéből fogjuk megtudni.

Az anyagiakat illetően még fontos információ, hogy a Honvédelmi Sportközpontok szinte teljes mértékben központi forrásból épülnek, az elkészült létesítmények vagyonkezelőjét pedig a Honvédelmi Minisztérium dolga lesz kijelölni. Az önkormányzatoknak csak az államra átruházott telek értékével, illetve a közművesítés költségeivel kell beszállnia, hogy izgalmas terepszínekkel gazdagíthassák a szabadidős programok helyi palettáját.