Egymilliárdos birkózóakadémiát épít a kormány Szerbiában

2019.06.06. 10:38

A magyarországi sportlétesítményekre szánt keretből 963 millió forintot elvonva épít a szerbiai Magyarkanizsán birkózóakadémiát a magyar kormány, derült ki a szerdán kiadott Magyar Közlönyből. Magyarkanizsa a Vajdaság erősen magyar többségű települései közé tartozik, a legutóbbi, 2011-es népszámlálás adatai szerint lakosságának megközelítőleg 85 százaléka magyar nemzetiségű.

Az ötmilliárdos keret csaknem ötödét kitevő projektbe 197 millió forintot az idei költségvetésből állnak, méghozzá az "állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztése, fenntartása jogcím terhére" jogcímet. A maradék 740 millió forintot a 2020-as költségvetés terhére fizetnek makd ki.

A Fidesz-alelnök Németh Szilárdot nem régen választották újra a birkózószövetség elnökének, Németh pedig egy szakmai konferencián arról beszélt, hogy fontos a határon túli magyar területeken is a sportág népszerűsítése. A szerbiai akadémia létesítését az is könnyítheti, hogy a Szerb Birkózó Szövetség elnöke a magyar nemzetiségű Bálint Zoltán, akinek a kezdeményezésére 2017-ben elfogadtak egy döntést, miszerint a szerbiai születésű, de magyar nemzetiségű birkózók magyar színekben indulhatnak.

via HVG