Meghalt Köteles Erzsébet, olimpiai bajnok tornásznő

06
2019.06.16. 16:42

Kilencvennégy éves korában meghalt az 1956-os melbourne-i olimpián a kéziszercsapattal olimpiai bajnok tornásznő, későbbi testnevelő tanár Köteles Erzsébet, tudatta a halálhírt a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja vasárnap. Köteles Erzsébet hosszú betegség után, Budapesten halt meg.

Köteles Erzsébet 1924. november 3-án született a fővárosban, 14 éves korában kezdett tornázni. Az első magyar bajnoki címét 18 évesen nyerte lóugrásban. Később összesen öt olimpiai érmet – az arany mellett három ezüst és egy bronz –, illetve két vb-érmet nyert, 1954-ben a kéziszercsapattal lett világbajnok, összetett csapatban pedig vb-ezüstérmes. Egyéniben a legjobb olimpiai helyezése a talajon elért negyedik hely (1952).

Köteles sportsikerei már csak azért is csodaszámba mentek, mert gyerekkorában elgázolta egy villamos, és óriási szerencsével maradt csak életben. A tornacsapattal az 1952-es helsinki olimpián kéziszerben (buzogánnyal) bronzéremmel kezdtek, emellé jött aztán két ezüst. Négy évvel később Köteles Bodó Andrea, Kertész Alíz, Keleti Ágnes, Korondi Margit és Tass Olga mellett lett olimpiai bajnok.

Részlet az olimpiai gyakorlatból

Edzőként 1950-től dolgozott, sportolói pályafutása befejezése után testnevelő tanárként tevékenykedett, majd a tornasportban és a ritmikus gimnasztikában is nemzetközi pontozóbíróként működött közre.

Köteles Erzsébettel tavaly év végén beszélgettünk az olimpiai arany 62. évfordulóján, akkor a csapat összes tagja élt még.

(Index/MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport