Történelmi érem vívásban, az aranyra nem volt esély

2019.06.20. 19:35

A magyar női kardválogatott története legnagyobb sikerét elérve bejutott a düsseldorfi Európa-bajnokság döntőjébe. A negyeddöntőben a sokkal esélyesebb Ukrajna ellen 45-44-re nyertek a mieink, akik a világranglistán a nyolcadik helyén állnak. A ranglistát vezető franciákat múlták felül a négy között.

Az oroszok azt is megengedhették maguknak, hogy a regnáló egyéni világbajnokot, Szvetlana Pozdnyakovát nem tették be a csapatba, még így ők voltak a favoritok. Elsősorban azért, mert a riói olimpia két döntőse, Jana Jegorjan és Szofija Velikaja ott volt a páston.

Az oroszok harmadik számú versenyzője így Olga Nyikityina volt, aki az első körben legyőzte az Eb-bronzérmes Márton Annát. Az első kör után 15-9 volt oda. Az ifjúsági olimpiai bajnok Pusztai Liza kezdett egyébként magyar részről, őt Velikaja múlta felül, míg az olimpiai aranyérmes Jegorjan Katona Renátát verte.

A második kör után tovább növelték előnyüket az oroszok, 30-19-re módosult az állás, ami egyúttal azt is jelentette, hogy mind a hat asszót a sokkal esélyesebb orosz válogatott nyerte.

A nyolcadik párban Márton Anna megnyerte a csörtéjét Velikaja ellen 7-4-re, de ezzel is csak 40-30 lett összesítésben.

Jegorjan végül befejezte a meccset, az oroszok 45-34-re nyertek.

A magyar vívók második érmüket nyerték a németországi Európa-bajnokságon. A világbajnokságot július közepén Budapesten rendezik.  • Hírek
  • Hírek