Vándormadárnak állna egy baseballcsapat, Florida és Kanada között ugrálnának

2019.06.21. 11:25

Meglepő közleményt adott ki csütörtökön az MLB, vagyis az észak-amerikai profi baseball-liga, ami rábólintott a Tampa Bay Rays előzetes kérésére, miszerint

adott esetben hadd ingázhassanak a floridai St. Petersburg és a kanadai Montréal között.

Persze nem heti, vagy havi bontásban képzelnék el a dolgot, a márciusban induló szezont Floridában kezdenék, mert akkor ott jobb az idő (a tavaszi felkészülésre a legtöbb csapat amúgy is Floridába költözik északról), majd a szezon végére mennének fel Montréalba, hogy ott fedett stadionban vészeljék át az őszi időszakot.

Hogy ennek nem sok értelme van, az nem vitás, nyilván egyik város sem tekintené teljesen sajátjának a csapatot, ami adott esetben szezon közben akár nevet és dizájnt is válthatna.

A dolog teljesen egyértelműen egy blöff a Tampa Bay Rays részéről, hogy ezzel próbáljanak meg új stadiont kiharcolni maguknak Floridában, már  csak azért is, mert a Rayst jelenlegi szerződése 2027-ig köti a St. Petersburg-i Tropicana Fieldre, legkorábban tehát 2028-ban lehetne kétlaki a csapat.

A Rays problémája, hogy 14 546-os átlagos nézőszámmal a második legkevesebb nézőjük van az MLB-ben, és remélik, hogy egy szebb, újabb, jobb stadion változtatna a helyzetükön. A félig Montéalba költözéssel egyébként plusz bevételhez juthatnának, ami anyagi fronton is segítené a csapatot.

Ennél reálisabb forgatókönyv lehet, ha nem két város osztozik a Raysen, hanem találnak egy, a csapat számára jobb várost több bevétellel (főleg helyi tévés szerződéseken keresztül), és elköltöznek valahova.

A kétlaki rendszer egyébként nem teljesen új, a 2005-ben megszűnt (Washingtonba költözött, és Nationalsnek átnevezett) Montréal Expos 2003-ban 22 meccset Puerto Ricóban játszott, az NBA-ben pedig az 1970-es években utazgatott kicsit a hazai meccsek kárára a Kansas City/Omaha Kings.