Nehezen védhető az eltiltott pólókapust mentegető Märcz érve

2019.06.22. 19:51

Három mérkőzésre tiltották el pénteken Kardos Gergelyt, a belgrádi világliga szuperdöntőn szereplő magyar férfi vízilabda-válogatott kapusát az Ausztrália elleni mérkőzésen elkövetett szabálytalansága miatt. Kardos az utolsó negyed vége előtt valamivel több mint egy perccel intézte el az egyik ausztrált, aki egy védett lövést követően túl közel merészkedett a magyar pólókapushoz. Hogy mi motiválta Kardos tettét, azt nem könnyű kitalálni.

Bár az ausztrál megpróbálta megzavarni a kipattanó begyűjtésében, a magyar válogatott kapusának reakciója aránytalanul és védhetetlenül durva volt.

Noha a mérkőzés hevében az ausztrálok nem igazán fogták fel, hogy mi történt – és ezért csak mérsékelten tiltakoztak az eset után –, a videofelvételek ismeretében nincs mit magyarázni Kardos tettén. Így Märcz Tamás szövetségi kapitány utólagos szerecsenmosdatási kísérlete is erősen visszatetsző volt. Märcz az eltiltást követően ugyanis azt találta mondani, hogy

Sajnáljuk az esetet, de biztos vagyok benne, hogy ez inkább egy rossz kapuból való kimozdulás következménye volt.

Ha ez tényleg kimozdulás volt, akkor abban kizárólag a kapus jobb keze vett részt. A nemzetközi szövetség (FINA) illetékesei mindenesetre még a helyszínen kielemezték a pénteki negyeddöntőn történtek felvételeit, és úgy látták, hogy a kapus szándékosan okozott sérülést, ezért három mérkőzésre eltiltották.