Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Gyökeresen megváltozik az olimpiák helyszínének kijelölése

2019.06.26. 20:07

Radikális változtatásokat szavazott meg a nyári és téli olimpiák helyszínkijelölésének menetéről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a lausanne-i kongresszusának szerdai napján – írja az MTI.

John Coates, a NOB egyik tagja elmondta, gátat kell szabni az olimpiai eszme további sérülésének: szerinte jelenleg sok az olimpiák rendezésével kapcsolatos negatív hír, a rendezésért pályázó országok és városok adófizető állampolgárai az olimpiai mozgalomra haragszanak, a házigazdák pedig ne költsenek túlságosan sok pénzt arra, hogy otthont adhassanak az eseménynek.

A most elfogadott változtatások értelmében

  • a jövőben a pályázóknak kötelező lesz már meglévő, valamint ideiglenes versenyhelyszínekkel és infrastruktúrával jelentkezni az olimpiarendezésért, és tartózkodniuk kell majd attól, hogy jelentős költségekkel járó építkezésekbe kezdjenek annak érdekében, hogy elnyerjék a rendezési jogot;
  • a helyszínkijelölés folyamata rugalmassá válik, már nem lesz kötelező hét évvel az adott nyári, vagy téli játékok előtt dönteni a helyszínről – bár hozzá kell tenni, hogy ez gyakorlatilag eddig is így volt;
  • a NOB pedig olimpiai vizsgálóbizottságokat állít fel, melyek előzetesen felkeresik az általuk előnyben részesített pályázókat, és a velük folytatott aktív párbeszéd, illetve egy részletes szakmai felmérés után egy vagy több pályázót ajánlanak a végrehajtó bizottság figyelmébe.

A NOB arról is döntött szerdán, hogy a 2021-es kongresszust Athénban tartja, ahol nagy valószínűséggel egyedüli jelöltként további négy évre Thomas Bachot választják majd elnöknek.

Az új szabályozás egyébként már debütált is, a 2026-os téli olimpia helyszínkijelölése során tesztelték. Ebben a kérdésben hétfőn született meg a döntés, akkor derült ki, hogy Milánó-Cortina d’Ampezzo rendezi a 2026-as téli olimpiát.