Salamon
-1 °C
13 °C

Évekig eldugták a 3 mázsát emelő kínai tinédzserlányt

2019.07.07. 20:08

A tokiói olimpia súlyemelő tesztversenyének legnagyobb meglepetését a 19 éves Li Ven-ven okozta, aki legyőzte a női szupernehézsúly világbajnokát, az orosz Tatjyana Kasirinát. 

Li Ven-ven idén februárban tűnt fel, a kínai Fucsouban rendezett világkupán az összetett második helyét szerezte meg a +87 kilós kategóriában, miközben junior világcsúcsot állított fel lökésben, szakításban és összetettben (323 kg) is. 

Sorozatát áprilisban a ningpói Ázsia-bajnokságon folytatta, ugyan egy kilóval elmaradt összetettben egyéni legjobbjától, de szakításban 147 kilóra javította a világrekordot, Kasirinát fosztotta meg a csúcsától.

Li Ven-ven a tokió olimpiai súlyemelő tesztversenyén
Li Ven-ven a tokió olimpiai súlyemelő tesztversenyén

Li 12 éves kora óta emel súlyt, de 18 éves koráig még országos bajnokságon sem indult, mert edzője szerint még nem volt kész erre. Tavaly szeptemberben ugrott szintet, amikor bekerült a kínai válogatottba. Élete első nemzetközi versenye öt hónappal ezelőtt volt, és most először indult külföldi versenyen. 

Tokióban Kasirina és Li rivalizálása folytatódott. A kínai stabilabban versenyzett, hat kísérletéből öt sikeres volt, 141 kilós szakítással és 185 kilós lökéssel fejezte be a versenyt, 326 kilós összetett teljesítménye egyéni rekord és junior világcsúcs egyben. 

Kasirina 140 kilót szakított, lökésben pedig 182 kilót teljesített, négy kilóval maradt el Li mögött. Eddig az orosz számított a kategória szupersztárjának és a legesélyesebbnek az olimpiai aranyra, de most igazán erős kihívót kapott. 

(via Insidethegames, Wikipedia)