Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

2,4 milliárd forintot szántak a foci-Eb szurkolói zónájára, 11 milliárd lett belőle

2019.07.19. 10:56

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján a kormány 11,1 milliárd forintra emelte a 2020-as futball-Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükséges szurkolói zóna kialakítására szánt támogatások összegét.

A határozat szövege szerint az eddig lefolytatott közbeszerzési eljárások eredményének tudatában döntöttek úgy, hogy a 2020-as évben a feladatra szánt 2,4 milliárd forintot megtoldják még 8,7 milliárddal.

Avagy kiderült, hogy sokkal drágább lesz a beruházás a vártnál.

Az így összesen 11,1 milliárd forintra növelt támogatási összeg az Európa-bajnoki mérkőzések megrendezéséhez az UEFA-val (Európai Labdarúgó-szövetséggel) kötött szerződésben rögzített, a rendezvényhelyszín „tágabb környezetében” kialakításra kerülő,

multifunkciós, nyilvános sport- és kulturális célú park kialakításához szükséges beruházások, valamint ideiglenes létesítmények megvalósítására szolgál.

Illetve a szükséges eszközök és kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére. 

A 1425/2019. (VII. 18.) számon jegyzett kormányhatározat szerint a 11,1 milliárd forintot három év alatt, 2019 és 2021 között költheti majd el a fenti célok megvalósítására a Nemzeti Sportközpontok, illetve  a Fürjes Balázs vezette KKBK (Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja).

A jövő évi, több helyszínen rendezett Eb-n 2020. június 16. és 28. között négy mérkőzést – három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt – játszanak majd a jelenleg építés alatt álló új Puskás Ferenc Stadionban.

Update:

Azzal a kéréssel fordult hozzánk a KKBK, hogy egészítsük ki cikkünket az alábbi információkkal.

A Puskás Aréna építése gőzerővel halad és határidő előtt, már november közepére elkészül Közép-Európa legnagyobb befogadóképességű, legkorszerűbb élményarénája. (...)

Az Aréna kivitelezési költsége a 2017. márciusi szerződéskötés óta nem változott: a tartalékkeretet is beleértve nettó 150 milliárd forint

A 1425/2019. (VII.18.) kormányhatározatban megjelent 11,1 milliárd forint teljes egészében a Puskás Aréna környezetének megújítását fedezi 107 ezer m2-en – mely terület nagyjából négyszerese a Hősök terének. Erre vonatkozó költségelem nem szerepelt a kivitelezési szerződésben, így nem is emelkedhetett.

A tétel magában foglalja a labdarúgó Eb budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükséges kiegészítő tervezési és kivitelezési munkákat. Az Európai (UEFA) és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az ezzel kapcsolatos igényeit csak jóval a kivitelezési szerződés megkötése után jelezte, ám mivel ez az aréna megépítéséhez képest sokkal rövidebb idő alatt elvégezhető munka, csúszást semmilyen tekintetben nem okoz.

A fejlesztésnek köszönhetően Zugló hosszú évtizedekre válik szebbé, zöldebbé, élhetőbbé. Újonnan létesített park, játszótér, street workout várja majd a sportolásra, kikapcsolódásra vágyó helyieket, budapestieket.  

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft