16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 2
Ausztrália 1

Korán meghalt edzőjére gondolt a dobogó tetején Siklósi

2019.07.20. 17:24

A 21 éves Siklósi Gergely úgy lett világbajnok péntek este, hogy aranytussal győzte le az olimpiai bajnokot, az elődöntőben egy 12-0-s sorozattal átszáguldott az olasz Santarellin, akit a világranglista-vezető Borel nem tudott legyőzni. Siklósi  döntőben 10-13-ról fordította meg a meccset, fél perc volt akkor hátra, mindent egy lapra feltett, hiszen ki tudja, vív-e még valaha vb-döntőt.

Siklósi tapolcai, a klubtól érkezett a válogatottba a csapatban világbajnok 35 éves Rédli András is. A friss világbajnok nevelőedzője Szalay Gyöngyi volt, aki 2017 utolsó előtti napján halt meg, 49 évesen.

Már előtte elváltak, Siklósi ugyanis a Honvédhoz került, és Szász Emese riói aranyérme előtt ő is benne volt abban a csoportban, amelyik a felkészítését segítette.

„Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani. Peterdi Andrisnak, Buta Leventének, Siklósi Gergőnek, Andrásfi Tibornak, Berta Dánielnek. Ha valakit kihagytam, nézzék el nekem, mert nem készültem pontos számvetéssel.

Szóval, ők olyan erősek már, hogy Emesének nem gyerekjáték velük vívni, és sokat fejlődhet velük szemben. Pontosak, nagyobbat ütnek és szúrnak, mint a lányok, de ennek ellenére is vállalta, hogy a sikerért velük edz. És persze a fiúk is vállalták a pluszmunkát, ami nem csekélység”

- ezeket a szavakat Kulcsár akkor mondta az Indexnek, amikor Szász a csúcsra ért az olimpián.

Valamiért fontosnak tartotta kiemelni Kulcsár, hogy áldozatot hoztak egy későbbi nagy siker reményében. Siklósi 18 éves volt akkor, és ez az alázat azóta is megmaradt benne. Kulcsár nagy jövőt jósolt neki.

Siklósi 2016 márciusában már megnyerte Újvidéken a juniorok Európa-bajnokságát - két évvel volt a korhatár alatt -, egyéniben és csapatban is a legjobb lett. Akkor még Szalay volt mellette.

Az 1996-ban olimpiai bronzérmes Szalayról a Nemzeti Sport kamerája előtt beszélt, könnyek közt. Ott volt velem, azt mondta. És hogy ezt a mentalitást ő nevelte bele.

A versenyzőnek volt egy sérülése, ami miatt bizonytalan volt az indulása a vb-n, de végül - nagyjából az utolsó pillanatban - rendbe jött. 

Siklósi sokat nem pihenhet, mert vasárnap már kezdődik a csapatverseny. A legfontosabb pedig, ahogy mindig emlékeztetnek rá a versenyzők, hogy a csapattal messzire jussanak, mert szeretnének Tokióban ott lenni csapatban is.

Az egy hónappal ezelőtti Eb-n a harmadikok lettek, a ranglistán az ötödik helyen állnak, de ha a negyedik helyen álló olaszokat megelőzik, akkor egy helyet előreléphetnek. Ez a két csapat szerepel azonos ágon, a négy közé az olaszokon keresztül vezethet az út. Santarelli ellen egyszer már bejött. A négyben pedig jöhetne Korea, de ne szaladjunk ennyire előre.  • Hírek
  • Hírek