Szilágyi Áron: Szétestem, mélypont, horrortörténet

2019.07.20. 10:52

A kardozó Szilágyi Áron csütörtökön mindenki számára váratlanul kiesett a 32 között a budapesti vívó vb-n. A vereség azért volt meglepő, mert 12-7-re még ő vezetett a japán Josida ellen, ezután viszont összeroppant, a japán zsinórban adott 7 tust, Szilágyi pedig már nem tudta visszahozni a meccset: kiesett.

A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Nso.hu-nak most nagyon őszintén, önkritikusan beszélt a kudarcról, és arról, hogy előtte is érezte, hogy nem sikerült a mentális felkészülés.

Mintha valamiféle delíriumos állapotban, horrortörténetben lennék, amelyről nehezen hiszem el, hogy igaz... Nem tudom, volt-e ennél mélyebb pontja pályafutásomnak. Valószínűleg nem.

Szilágyi azt mondta, hogy már előtte érezte, hogy ez a verseny "jobban összenyomja", mint máskor. "Nem szoktam szorongani verseny előtt, pláne idegeskedni, most viszont kifejezetten ilyen érzések uralkodtak bennem, és még csütörtökön reggel is ezt éreztem. A mentális felkészülésemet biztosan újra kell gondolni, főleg úgy, hogy közeleg a tokiói olimpia, és az még nagyobb esemény lesz."

A pszichológiát tanuló Szilágyit sokan dicsérték az olimpiai győzelmeknél, hogy mentálisan milyen erős. Szilágyi most viszont azt mondta:

Amennyire erős tudok lenni fejben, most annyira szétestem.

Hiába nyilatkozta a verseny előtt, hogy minden rendben van, valójában nem ez volt az érzése. "Nagyon akartam, nagyon meg akartam mutatni: egyéniben még nem voltam világbajnok, vb-érmes is csak egyszer, éppen itt, hat évvel ezelőtt, plusz ez egy kvalifikációs világbajnokság – hatalmas volt bennem a bizonyítási vágy, ami most visszafelé sült el."

Szilágyi nagyon csalódottnak és dühösnek érzi magát, de tudja, hogy az olimpiára kell készülnie.

Jön a csapatverseny a vébén, az menni fog, teljesen más szituáció lesz. De hogy utána hogyan vágok neki az olimpiai felkészülésnek, még nem látom.

A kardcsapat vasárnap vív, Szilágyi szerint ettől nem fél még akkor sem, ha most "megvert kutyának érzi magát".  • Hírek
  • Hírek