Elindult az edző a kijárat felé, utána jött a feltámadás

2019.07.23. 08:25

A budapesti vívó világbajnokság befejező versenynapján a női kardcsapat lesz a páston, amelyik elképesztő fordítással verte meg a lengyeleket.

Pusztai Liza az utolsó csörtében 32-40-nél, szinte reménytelen helyzetben állt fel a pástra, aztán Malgorzata Kozacsuk ellen 13-1-re nyert, így a csapat 45-41 arányban győzött, és jutott a legjobb nyolc közé. Az olaszok ellen már az elődöntő a tét fél tizenegytől, és ha oda bejutna a társulat, akkor az olimpiai részvétel felé tenne nagy lépést.

"Nem tudom, mi történt. Kivitt az edzőm a teremből, arra kért, nyugodjak meg és vívjam, amit tudok, most már tét nélkül. Visszamentem, és úgy voltam vele, lesz, ami lesz. Ha kikapunk, kikapunk. Aztán végre tényleg nyugodtan tudtam vívni"

- mesélte az MTI-nek parádés fordításáról az ifjúsági olimpiai bajnok Pusztai.

Az egyéni versenyben is azt a görcsösséget éreztem, amit a lengyelek elleni első két asszómban, az utolsóban egészen más érzésekkel vívtam. Amikor elkezdtem sorban adni a tusokat, éreztem, hogy a lengyel lány teljesen összezavarodott. Én pedig felálltam a pástra, és a következő három tus már ott volt a fejemben.

"Liza borzasztóan stresszesen vív az egész világbajnokságon, elképesztően akarja a sikert, ez rányomta a bélyegét az egyéni teljesítményére, és a lengyelek elleni első két asszóban úgy láttam, a csapat teljesítményére is rá fogja - mondta Bódy Benjámin. - Amikor kihívtam, elmondtam neki, hogy ameddig nem változtat ezen, amíg nem tudja a javára fordítani a feszültséget, addig nem fog tudni segíteni a csapaton. És ebben az esetben nyugodtan haza lehet menni. Én el is indultam a kijárat felé, amitől kicsit meghökkent."

A férfi párbajtőrözők végül a 11. helyen zártak, ami az olimpiai kvalifikáció szempontjából nem jó hír. Rió előtt is volt egy kisiklásuk, de akkor fel tudtak állni, és az utolsó pillanatban kijutottak. Az olimpia előtti vb-t a mostanihoz hasonlóan egyéniben magyar versenyző nyerte, akkor Imre Géza, most Siklósi Gergely.

Update: a női kardválogatott 45-37-re kikapott az olaszoktól a negyeddöntőben.