327 milliárd forintot szán sportra a kormány a 2020-as költségvetésben

2019.07.25. 18:03

A kormány a 2020-as költségvetésben 327 milliárd forintot szán a sportra, ami négyszerese a 2010-es összegnek

- jelentette be Szabó Tünde sportért felelős államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a 2020-as állami költségvetés sportcélú kiadásokra elkülönített 327 milliárd forintos kerete 24 milliárdos többletet jelent  2019-hez képest.

Az államtitkár két sportvezetőt idézett beszédében. A Fina elnökét, aki a 2017-es vizes vébét minden idők legjobbjának nevezte, illetve Thomas Bach-ot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, aki a kedden befejeződött vívó-világbajnokság kapcsán a világ legjelentősebb sportfővárosai közé sorolta Budapestet. 

Szabó szerint a külföldi sportvezetőktől, például a Fina elnökétől, vagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőjétől érkező elismerő szavak is bizonyítják, hogy jó úton jár a kormány sportpolitikája, majd az államtitkár a téma tágabb összefüggéseit is megemlítette.

Az említett idézetek, dicsérő szavak is erősítik a kormánynak azt a szándékát, hogy stratégiai ágazatként kezeli a sportot, hiszen további területeket generál, például gazdaság, turizmus, ezért befektetésként tekint a sportra. 

A politikus hangsúlyozta, idén közel 150 nemzetközi sporteseménynek ad otthont Magyarország, és emlékeztetett a legfrissebb döntésre, hogy 2017 után 2027-ben is vizes vb-t rendezhet a főváros. Hozzátette: a vb rangját növeli, hogy a következő budapesti vizes vb olimpiai kvalifikációs lesz.

"Azonban nemcsak a rendezésekre lehetünk büszkék, mert a sporteredményeink is nagyszerűek" - közölte a szakállamtitkár, aki gratulált a 200 pillangón világcsúccsal győztes Milák Kristófnak, valamint a kedden véget ért vívó-világbajnokság magyar érmeseinek.

Szabó Tünde a fiatalokról szólva beszélt a junior női kézilabda-válogatottról amely házigazdaként a tavalyi vb-győzelem után idén az Európa-bajnokságot is megnyerte. "Ezek az eredmények azt mutatják, hogy jó úton járunk, jó előjelekkel készülhetünk Tokióra" - mondta a politikus, aki szerint Budapest olyan főváros, ahol jól megfér egymással a sport és a kultúra.

"Büszkeség, hogy ilyen fővárosunk van, ezt példázza a jövő héten kezdődő Maccabi Játékok, melynek keretén belül a zsidó kultúrával is megismerkedhetnek az érdeklődők" - emelte ki Szabó Tünde, és emlékeztetett arra, hogy az első magyar férfi és női olimpiai bajnok, Hajós Alfréd és Elek Ilona is zsidó származású volt.

Szabó elmondta, hogy Budapest 2019-re elnyerte az Európa Sportfővárosa címet, és a rangos nemzetközi események sorában még előttünk áll a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu-világbajnokság, a szintén olimpiai kvalifikációs budapesti öttusa-világbajnokság, a junior úszó vb és a röplabda Európa-bajnokság.

"Novemberben átadják új Puskás Ferenc Arénát, amely 2020-as labdarúgó Eb egyik helyszíne lesz" - folytatta a felsorolást Szabó, aki a távolabbi jövőben rendezett események közül kiemelte a jövő évi Giro d'Italia Magyarországon rendezendő első három szakaszát, valamint a 2022-es férfi kézilabda Eb-t és 2023-as atlétikai vb-t.

"A magyar sportdiplomácia sosem volt ennyire erős, a nemzetközi szövetségek szívesen adják nekünk a világversenyeket. A cél továbbra is az, hogy sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk" - fogalmazott.

(MTI)