A Maccabi Játékokat megnyitó sportlegendáinkat kihagyták a tévéközvetítésből

DSZZS20190730039
2019.07.31. 17:03

A köztévében is élőben közvetített nagyszabású nyitóünnepséggel hivatalosan is kezdetét vette a budapesti rendezésű 2019-es Európai Maccabi Játékok. A grandiózus műsor végén, közel háromórányi kommersz magyar popzenével elegyített protokolláris felszólalások (néhol cionista propagandabeszédek) után került sor az est fénypontjára, a játékok lángjának ünnepélyes meggyújtására.

A szervezők a magyar sport két élő legendáját, a sakkozó Polgár Juditot és az ötszörös olimpiai aranyérmes tornászt, Keleti Ágnest kérték fel a feladatra, amihez Havasi Balázs látványos zongorashowja nyújtott zenei kulisszát.

Amikor minden idők legjobb női sakkozója a világ legidősebb élő olimpiai bajnokával közösen meggyújtotta a lángot, zsidóként és magyarként is végtelen büszkeség és meghatottság tölthette el a nézőket,  

Pontosabban: csak tölthette volna, ha a jelenet nem marad ki a tévéközvetítésből.

De kimaradt, méghozzá teljesen. Így csak Havasi produkciója után, a műsorvezetők szóbeli tájékoztatásából derült ki, hogy amíg a zongoravirtuóz egyedülálló játékát figyelhettük, a lánggyújtásra is sor került. Valahol az adásképen kívül.  Tegyük hozzá, a helyszínen sem voltak sokkal többen tanúi a jelenetnek. Mire ugyanis idáig eljutottunk, a főként a játékok résztvevőiből álló, kezdetben még párezres közönségből alig pár ember maradt.

Ötszörös olimpiai bajnok tornászunk így is az egész este legszórakoztatóbb jelenetét produkálta. A mikor a konferanszié a bemutatásakor neki tulajdonította az izraeli tornasport megalapítását,  heves kézmozdulatokkal tiltakozva jelezte a kamerának, hogy ez butaság.

Az 1956-os Melbourne-i olimpia után Izraelbe emigráló tornász valóban fontos szerepet töltött be edzőként új hazája tornasportjában, de az már azért előtte is létezett.

(Borítókép:  Keleti Ágnes holokauszt-túlélő ötszörös olimpiai bajnok tornász (j elöl) mellette Polgár Judit kétszeres sakkolimpiai bajnok sakk Oscar-díjas nemzetközi nagymester miután meggyújtották a lángot a 15. Maccabi Európa Játékok nyitóünnepségén a budapesti Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2019. július 30-án. fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI)