Trump ellen tüntettek a dobogón

2019.08.12. 09:23

Két amerikai sportoló is úgy döntött a perui Limában zajló pánamerikai játékokon, hogy ünneplés helyett inkább az Amerikában szerintük tapasztalható elnyomás és igazságtalanság ellen tüntetnek a dobogón saját érmes szereplésük után.

Pénteken az amerikai férfi tőrcsapat lett aranyérmes, az éremátadásnál pedig Race Imboden térdelve tüntetett Gerek Meinhardt és Nick Itkin mellett. Imboden előzetesen megkérdezte társait, hogy mit szólnának, ha letérdelne a dobogón. A tüntetés után Twitteren fejtette ki, mivel is van problémája: a rasszizmus, a fegyvertartás szabályai és a bevándorlókkal való rossz bánásmód miatt döntött úgy, hogy a győzelmét ezekre az ügyekre való figyelemfelhívásra használja.

A tőrben egyéni aranyat is szerző Imboden után vasárnap a kalapácsvető Gwen Berry is tüntetett a dobogón az aranyérme után. „Valakinek beszélnie kell azokról a témákról, amiről túl nehéz és kényelmetlen beszélni. Valakinek ki kell állnia az igazságtalanság, és az azt csak elmélyítő elnök ellen” – mondta el Berry az éremátadás után a USA Today-nek.

Berry az öklét emelte a magasba, hasonlóan az 1968-as mexikói olimpián 200 méteres sprintszámban érmes John Carloshoz és Tommie Smith-hez hasonlóan, akik a szegregáció és a rasszizmus ellen szólaltak fel tettükkel.

A vasárnap véget ért 18. pánamerikai játékokon az amerikai csapat 120 aranyat, 88 ezüstöt és 85 bronzot nyert, ezzel minden érem esetében a legjobb eredményt érte el, összesítve pedig 293 érmet gyűjtöttek.