Minden idők legfiatalabbjaként, 13 évesen nyert Eb-t az ukrán csodaugró

000 1IY591
2019.08.12. 21:53

Minden idők legfiatalabb műugró Európa-bajnoka lett az ukrán Olekszij Szereda, aki 13 évesen és 7 hónapos nyerte a tízméteres toronyugrást. 

Szereda a Kijevben rendezett Eb-n mutatott be hat magas pontszámot érő ugrást, a szaklapok szerint a fiú olyan nyugodt volt, mintha kötélből lettek volna az idegei. 

A 13 éves ugrónak ez volt a második érme az Eb-n, korábban szinkron toronyugrásban szerzett egy ezüstöt, míg a kvangdzsui világbajnokságon egy negyedik helyet szerzett. A 151 centiméter magas, 43 kilós Szereda szinte eltűnt ellenfelei között. A második helyen a címvédő Benjamin Auffret végzett, míg a harmadik az orosz Ruszlan Ternovoj lett. 

Szereda a brit Tom Daley korrekordját döntötte meg, a brit ugró 2008-ban 13 évesen és 10 hónaposan nyert Eb-t. 

„Boldog vagyok, hogy az első helyen végeztem. A harmadik ugrásom nem volt elég jó, de a többivel elégedett voltam. Nem mondanám, hogy ideges voltam a verseny előtt. Ha másképp látták, akkor nincs igazuk. Csak annyira voltam ideges, mint a többiek. Csak az ugrásaimon gondolkodtam, meg akartam tartani a koncentráció, kizárni a hibázás minden esélyét" – mondta Szereda. 

A toronyugrás dobogója, középen Szereda
A toronyugrás dobogója, középen Szereda
Fotó: LEN

„Nem igazán néztem, hogy a milyen a többiek ugrásának nehézségi foka. Ahhoz voltam szokva, hogy a hozzám hasonló korúakkal versenyzem, akiknek hasonló nehézségű ugrásaik vannak. Először a világbajnokságon versenyeztem felnőttekkel, és most az Eb-n, de ez nem igazán befolyásolta a felkészülésemet és a teljesítményemet. Csak a dolgomat végeztem, ki akartam hozni a legjobbat, és nem törődni nagyon az eredménnyel" – értékelt a rekorder, aki már a tokiói olimpiára készülhet. 2020-ra már elég idős is lesz hozzá, hiszen átlépi a 14 évnél meghúzott korhatárt.

(via The Week)