Drasztikusan szigorítják a Mount Everest megmászásának szabályait

2019.08.14. 17:59 Módosítva: 2019.08.15. 10:13

Az idei mászószezonban 11-en meghaltak a Mount Everesten, ahol áldatlan állapotok alakultak ki az utóbbi években a csúcsnál, ezért Nepál szigorításokat vezet be, hogy a jövőben csak azok mászhassanak, akik tapasztalattal és több pénzzel rendelkeznek.

A nepáli idegenforgalmi minisztérium 59 oldalas ajánlásának célja, hogy a jövőben biztonságosabb és színvonalasabb legyen a mászás. Az egyik feltétele lesz a mászásnak, hogy aki meg akarja mászni a világ legmagasabb hegyét, annak előtte egy legalább 6500 méteres hegyet is meg kell másznia. 

A másik változás, hogy az engedélyeket ezentúl 35 ezer dolláros (10 millió forint) díjhoz kötik, más, legalább 8000 méter magasságú hegyek megmászásáért pedig 20 ezer dollárt kell majd fizetni.

„Korábban a feljutási díjat 25 ezerre is le lehet alkudni, amiben benne van a 11 ezer dolláros csúcsdíj, plusz az egyéb szolgáltatások (hegyi vezetés, infrastruktúra, oxigén, biztosítás). A 35 ezerrel egy olyan minimum limitet akarnak kitűzni, ami kiszűri a nagyon kirívóan és gyanúsan olcsó szolgáltatókat, ezzel kikényszerítve egy alap szolgáltatási szintet”, írta egy szakértő az Indexnek a cikk megjelenése után a korábbi gyakorlatról.

Az idén 885 ember mászta meg az Everestet, 644 a déli, 241 az északi oldaláról. A 11 halálos esetből legalább négy a túlzsúfoltság miatt következett be. A csúcs előtt hatalmas, több órás sorokba kényszerültek a mászók a fagypont alatti hőmérsékletben, ami a fáradtság és az alacsony oxigén szint miatt veszélyes. A legnagyobb veszélyforrás azonban a tapasztalatlanság, írja az AFP szakértőkre hivatkozva.