Kizártak két triatlonost, mert kéz a kézben futottak be a célba

2019.08.15. 11:36 Módosítva: 2019.08.15. 21:11

Elég furcsán végződött a női triatlonosok olimpiai tesztversenye Tokióban, ahol némi gondolkodás után kizárták az első helyen befutó Jess Learmonth-ot és a vele együtt beérkező, de a célfotók alapján másodiknak kihozott Georgia Taylor-Brown-t, mert a két brit kézen fogva érkezett a célba – írja a BBC.

Learmonth az úszás után az első helyen állt, a kerékpározásnál viszont többen lehagyták őt, köztük Taylor-Brown, és a később győztesnek kihozott bermudai Flora Duffy is. A futásnál aztán sikerült visszakapaszkodnia, és végül Taylor-Brownnal karöltve az első helyen érkezett be, ezzel azonban mindketten megsértették a Nemzetközi Triatlon Szövetség szabályzatát, ami kimondja, hogy

azokat a versenyzőket, akik úgy érnek egyszerre célba, hogy nem törekedtek egymás megelőzésére, ki kell zárni a versenyből.

A két brit megóvta a döntést, de ezt elutasították, így a verseny végül a kétszeres világbajnok Duffy nyerte meg, aki egyéves kihagyás után tért vissza, és a nemzetközi szövetség eredményközlése szerint 1:40:19 óra alatt teljesítette a távot. A második helyen az olasz Alice Betto (1:40:54 ó), míg a harmadikon a brit Vicky Holland (1:41:11 ó) végzett. Három éve egyébként történt már hasonló eset: akkor Alistair Brownlee segítette be a célba a hőségtől teljesen kikészülő testvérét, Jonathan Brownlee-t, őket viszont végül nem zárták ki a versenyből.

Az egyetlen magyar induló, Bragmayer Zsanett a 46. helyen zárt, a verseny után pedig az MTI-nek elmondta, hogy a verseny előtt nem érezte magát százszázalékos állapotban, a meleg időjárás pedig nagyon megterhelő volt számára. A meleg ellen egyébként párakapukkal és légkondicionált sátrakkal próbáltak tenni a tokiói szervezők, nem is véletlenül, hiszen a tavalyi hőhullám sok emberrel végzett, és idén is rendkívüli a hőség az országban.

A tesztverseny egyébként nem volt része a világbajnoki sorozatnak, illetve a világkupának, de a vb-döntőhöz hasonlóan kiemelt pontokat osztanak az olimpiai kvalifikációhoz, a pálya pedig az úszás kivételével megegyezik az olimpiai pályával, így elég erős mezőny jött össze a versenyen. Pénteken a férfiak küzdenek meg egymással – a mezőnyben három magyar indulóval, a sérülés után visszatérő Bicsák Bencével, Dévay Márkkal és Tóth Tamással –, míg vasárnap az új olimpiai versenyszám, a vegyes váltó következik majd.