Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Alig bírt beállni a rajthoz a szegedi világbajnokságon a tongai zászlóvivő

2019.08.22. 08:30

A csillogó meztelen felsőtestéről elhíresült tongai Pita Nikolas Taufatofua ígéretéhez híven ezúttal síkvízi kajakozásban próbálja meg kivívni az olimpiai részvételt, ennek keretében részt vesz a szegedi kajak-kenu világbajnokságon, ahol több számban is indul.

Elsőként a kajak egyesek 200 méteres távján állt rajthoz, bár ez a megfogalmazás meglehetősen leegyszerűsíti a történteket, pontosabban épp a lényeget fedi el. Ugyanis Taufatofua számára már a rajthoz való beállás is szinte megoldhatatlan feladatnak bizonyult, a többi versenyző alig bírta kivárni, amíg a tongai sportoló megoldotta a versenyszerű kajakozáshoz meglehetősen alapvetőnek számító manővert.

Miután a selejtezőfutam mezőnye végre elrajtolhatott, Taufatofua is nekivágott a távnak, amit végül 1 perces idővel, messze-messze az utolsó előttitől elmaradva teljesített. Számára mégis abszolút sikerrel ért fel a futam, mivel elmondása szerint egyetlen célja az volt, hogy végig a hajóban tudjon maradni, ami össze is jött neki.

Mint a BBC-nek Szegeden adott riportban elmondta, cseppet sem volt könnyű mutatvány átszoknia a gyakorló kajakból a versenyhajóba. A vébét megelőző, a fejlődő kajaknemzetek képviselőinek tartott hatnapos szegedi felkészülés során több időt töltött a vízben, mint a hajóban, de mint kiderült megérte a sok úszás.

A szegedi felkészülés nehézségeiről a BBC riporterének így nyilatkozott:

Sokkal nehezebb volt, mint gondoltam, nem is a fizikai része, hanem megtartani az egyensúlyomat. Amióta megjöttem, non-stop a vízben vagyok. Olyan, mintha ezeknek a hajóknak saját akaratuk lenne, mégpedig az hogy a legkisebb hibára is beborítsanak a vízbe.

Taufatofua Szegeden egyébként még 200 és 500 méter párosban is indul Malakai Ahokavával párban, aki a tongai kajak-kenu szövetség vezetője.

Bár a tongai kajakost könnyű lenne kinevetni, vitathatatlan tény, hogy jelenléte komoly nemzetközi figyelmet irányított az eseményre, illetve segíti az olyan apróbb nemzetek körében népszerűsíteni a sportágat, ahol egyébként nincs hagyománya. És ahhoz is jó viszonyítási pont, hogy látszódjon, mit jelent tényleg magas szinten űzni ezt a sportágat.

Az olimpiai kvóta megszerzésére viszont egyenes úton nem sok esélye van Új-Zéland és Ausztrália legjobbjai mellett, ugyanakkor szabadkártyával még indulhat Tokióban, amennyiben a nemzetközi szövetség is úgy akarja.

(via NSO, BBC