Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Nyolc év után újra Eb-bronzot nyert a női asztalitenisz-válogatott

D  YT20190424015
2019.09.07. 16:13

Bronzérmesként zárja az asztaliteniszezők nantes-i csapat Európa-bajnokságát a harmadik helyen kiemelt magyar női válogatott, miután a szombati elődöntőben 3-1-re kikapott a honosított kínai játékosokkal felálló, hetedikként rangsorolt portugáloktól, így nem jutott a fináléba, írja az MTI.

Ezt megelőzően legutóbb 2011-ben, Gdanskban sikerült a magyar női csapatnak Eb-dobogóra állnia, akkor is harmadik lett.

Az elődöntőben magyar részről nem Póta Georgina, hanem Madarász Dóra (a világranglistán 58.) vívta az első találkozót, ellenfele a 40 éves, tollszárfogásos technikával játszó Yu Fu (39.) volt. Bár a 26 éves magyarnak voltak remek megoldásai, nem tudta megszorongatni a 2016-os budapesti Eb ezüstérmesét, a júniusban Európa-játékok-győztes Yu három szettben nyert.

A második párban a kétszeres Európa-bajnok Póta (32.) a nála kilenc évvel fiatalabb, Yuhoz hasonlóan Kínában született, 25 éves Shao Jienivel (88.) csapott össze, és a világranglista-helyezések közötti különbség azt vetítette előre, hogy sikerülhet az egyenlítés. A balkezes rivális azonban felszabadultan játszott, nagyszerűen szervált, és ahogy jöttek a pontok, egyre inkább extázisba került. Póta ugyan próbált nyugodt maradni, de végül négy szettben alulmaradt, a magyar válogatott pedig nagyon távol került a döntőtől.

Pergel Szandrára (66.) várt a feladat, hogy Leila Oliveira (166.) ellen visszahozza a reményeket, ő nem is okozott csalódást. Bár az első játszma szoros küzdelem után az ellenfélé lett, a folytatásban a budaörsiek 30 éves, balkezes játékosa tudásával ellensúlyozta Oliveira lelkesedését és sikerült szépítenie.

Következett a két éljátékos összecsapása, Yu Fu és Póta csatája. A magyar asztaliteniszező ezúttal is csak egy szettet tudott nyerni, Yu pedig magabiztosan menetelt a győzelem felé, amit végül megérdemelten meg is szerzett a csapatának.

A másik ágon a lengyeleket simán legyőző, címvédő románok jutottak a fináléba.

A Bátorfi Zoltán által irányított magyar válogatottnak Pótán, Madarászon és Pergelen kívül Hartbrich Leonie volt még a tagja, de ő nem jutott játéklehetőséghez a tornán.

Mindkét nemnél 24 csapat vesz, illetve vett részt a franciaországi Eb-n, a nyolc-nyolc csoportból csak az első helyezettek jutottak a kieséses szakaszba. A magyar férfi válogatott a csoportkör után búcsúzott.

A döntőket vasárnap rendezik.

Portugália (7.)-Magyarország (3.) 3-1 
Yu Fu-Madarász Dóra 3-0 (9, 5, 9) 
Shao Jieni-Póta Georgina 3-1 (7, -7, 9, 9) 
Leila Oliviera-Pergel Szandra 1-3 (11, -5, -7, -8)
Yu Fu-Póta 3-1 (9, 4, -7, 4)

(Borítókép: Madarász Dóra a budapesti asztalitenisz-világbajnokságon, 2019. április 24-én.
Fotó: Illyés Tibor/MTI)