Fürjes Balázs: A Puskás egy közepes árszínvonalú stadion

2019.09.09. 16:54

"A közberuházásokon határt kell szabni az áremelkedésnek" - mondta a Klubrádiónak Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, aki az épülő és épülés előtt álló stadionokról, csarnokokról beszélt.

Fürjes szerint a Puskás Ferenc stadion ára nem emelkedett, vélhetően novemberben át is adják majd, de a környezetét rendezni kell.

A beruházás végösszege nettó 140 milliárd forint lesz.

A sajtóhírek ellenére nem tud arról, hogy hozzá kellene tenni egy fillért is a Puskás stadion építéséhez.

Így nőtt ötszörösére a Puskás stadion ára

Az államtitkár szerint az az igazi kérdés, hogy egy Magyarország méretű országnak és egy Budapest méretű városnak szüksége van-e nemzeti stadionra, amelyben modern rendezvényközpont, koncertek, konferenciák, kiállítások, bankettek is lehetnek. Az árral kapcsolatos bírálatok miatt összegyűjtötték, hogy nemzetközi szinten mennyiből épültek ilyen stadionok, és szerintük "a Puskás egy közepes árszínvonalú aréna". A tokiói olimpiára most épül egy szintén 70 ezres ennek a duplájáért - mondta.

A 2022-es kézilabda-Európa-bajnokságra tervezett multifunkciós csarnokról is beszélt Fürjes Balázs. Az első közbeszerzési pályázaton 115 és 160 milliárd közötti ajánlatok érkeztek, majd az ajánlattevő cégek (köztük Mészáros Lőrinc és Garancsi István érdekeltségei) levitték ezeket 78-81 milliárdra.

Fürjes Balázs azt mondta, őket is megléptek az első számok, "mi is majdnem hanyatt estünk”, és úgy érezték, valahol határt kell szabni. Nem szólt oda senkinek a kormány, hanem nyilvános, mindenki által megismerhető határozatban azt a döntést hozták, hogy erre a beruházásra ennyi pénzt tudnak biztosítani, és ha a legalacsonyabb ajánlat ennél magasabb, akkor elutasítják. Szerinte előfordulhatott volna, hogy nem rendezi meg az ország az Eb-t az árak miatt.  • Tippek
  • Babaváró hitel