Budapesten lesz 2022-ben a birkózó Európa-bajnokság

2019.09.27. 14:52

Magyarország rendezi a birkózók 2022-es Európa-bajnokságát – jelentette be a magyar szövetség (MBSZ) pénteki sajtótájékoztatóján Németh Szilárd elnök. A magyar szövetség ezzel újabb fontos eseményt hoz Magyarországra a 2018-as budapesti vb, illetve az idén októberben következő U23-as vb, majd a jövő márciusban sorra kerülő európai olimpiai kvalifikációs verseny mellett.

Magyarország utoljára 2001-ben rendezett birkózó Eb-t, akkor Bánkuti Zsolt, a szabadfogású válogatott mostani edzője nyert hazai szőnyegen aranyat. Németh Szilárd bízott benne, hogy két és fél év múlva is lesznek hazai Európa-bajnokok – írja az MTI a bejelentésről.

A pénteki eseményen Németh Szilárd köszöntötte a nur-szultani olimpiai kvalifikációs világbajnokságon aranyérmes Lőrincz Tamást (kötöttfogás 77 kg), ezüstérmes öccsét, Viktort (kf 87 kg), a nem olimpiai súlycsoportban, 72 kilóban harmadik Korpási Bálintot, valamint a szabadfogásúak 65 kilós kategóriájában bronzérmes Muszukajev Iszmailt, továbbá az ötödik helyével a Lőrincz-testvérekhez és Muszukajevhez hasonlóan olimpiai kvótás Sastin Mariannát (62 kg). Jelezte: a tokiói olimpiára kijutó sportolók 2,5 millió forintos támogatásban részesülnek, és át is nyújtotta a négy eddigi kvótaszerzőnek az erről szóló jelképes csekket, ám a tényleges kifizetésre csak jövőre, a kvalifikációs időszak végén kerül majd sor.

Németh azt is elmondta, hogy a sportolók minden támogatást megkapnak a sikeres felkészüléshez, a „pénz nem lehet akadály”, ugyanakkor a birkózóknak meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak, így például a központi felkészülés alól nem lehet kibújni.