A MOB frissen felállt bizottsággal vizsgálja Borkai ügyét

2019.10.11. 11:44

A magyar sportszövetségeken belül is kiemelt téma lett Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármesterének szexhajós ügye – az ominózus videókban feltűnő ügyvéd, Rákosfalvy Zoltán érintettségét a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) tárgyalja majd, miután Rákosfalvy elnökségi tag a szervezetben, míg Borkai a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) újonnan felálló etikai bizottsága előtt válaszolhat majd minden bizonnyal kínos kérdésekre.

Utóbbiról a hvg.hu ír, ami úgy értesült a MOB-tól, hogy – várhatóan az október 13-i önkormányzati választások után – kerül majd a testület elé Borkai ügye. A MOB elnöksége október 2-án döntött arról,hogy saját etikai bizottságot hoz létre, amint ez feláll, egyből foglalkoznak majd Borkai ügyével, közölték a lappal.

A tornászként 1988-ban lólengésben olimpiai bajnok Borkai, aki 2006 óta vezeti Győrt, 2010 novembere és 2017 májusa között volt a MOB elnöke, utóbbi posztjában Kulcsár Krisztián váltotta. Borkai azóta a tornászszövetség delegáltjaként tagja a MOB közgyűlésének, ezért tartozik a botrányos ügye az etikai bizottságra.

A MOB belső eljárásához kapcsolódik, hogy a Borkai-ügyben a Győr-Moson-Sopron megyei főügyészséghez, a horvát hatóságokhoz és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) is forduló Párbeszéd kezdeményezte a MOB-nál, hogy vonják meg Borkai olimpiai bajnoki járadékát, mert egy, a magyar sportot és az olimpikonokat képviselő közszereplő „nem mehet el prostituáltakkal, nem orgiázhat.”

Rákosfalvyt szerdán szerette volna meghallgatni a MÚSZ az esedékes elnökségi ülésen, de az ügyvéd nem jelent meg azon.