Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Aquatlonban született meg a strandvilágjátékok történelmi magyar érme

beach-games-womens-10
2019.10.14. 10:30

Az először megrendezett strand világjátékokon máris van magyar érem, Dévay Márk az úszásból és futásból álló aquatlonban szerzett ezüstérmet, a nőknél Kropkó Márta dobogója nem sokon múlt, negyedik lett. 

Az atlétikai világbajnokság után Doha (Katar) egy újabb világversenyt rendezett, a strand világjátékok viszont már multisport esemény, ami a vízhez és tengerparthoz köthető sportágakat tartalmazza. A programban strandfutball, -tenisz, -kézilabda és -röplabda, 3x3-as kosárlabda, nyíltvízi úszás, gördeszkázás, kite szörf, falmászás, karate, vízisí és birkózás, valamint aquatlon szerepel.

Dohában még mindig bőven 30 fok felett van napközben a hőmérséklet, így az aquatlon rajtját kora reggel lőtték el Katara Beach-en. A triatlon kistestvérének számító számban 2,5 kilométer futás, 750 méter tengeri úszást majd megint 2,5 kilométer futást kellett teljesíteni.

A férfiaknál Dévay az első csoportban fejezte be a futást, a jó úszók közé tartozik, így nem volt meglepetés, hogy a spanyol Kevin Tarek Vinuelasszal egy kicsit meg tudtak lépni a többiektől. A vízből 25 másodperces előnnyel jöttek ki, csak kettejük közül kerülhetett ki a győztes. Dévay sokáig tapadt a spanyolra, de végül az utolsó körben Tarek Vinuelas lerázta magáról magyar ellenfelét, hét másodperccel győzött. 

Dévay Márk (balra) Magyarország első érmét szerezte a strand világjátékok történetében
Dévay Márk (balra) Magyarország első érmét szerezte a strand világjátékok történetében
Fotó: Ben Lumley/ITU

A női mezőnyben két magyar is volt, Bragmayer Zsanett és Kropkó Márta indult. Az első futás után mindketten az élen voltak. Az úszásban a spanyol Xisca Tous meglépett kicsit, a magyarok az üldöző bolyban voltak. A második futás Kropkónak sikerült jobban, nagy hajrával szerezte meg a negyedik helyet. 

Dévay érme történelmi is, Magyarország első dobogós helyét szerezte a strand világjátékokon.