Borkai Zsolt elbukta MOB-tagságát

HUSZ5771
2019.10.24. 12:05
Visszahívta a Magyar Olimpiai Bizottságból Borkai Zsolt volt MOB-elnököt a Magyar Torna Szövetség. Győr polgármestere a szexvideós botránya után nem tarthatja meg ezt a posztját. Az olimpiai életjáradékáról egyelőre nincs döntés, a MOB szerint az a kormányon múlik.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöki posztját 2010. november és 2017. május 2-a között Borkai Zsolt töltötte be, ezzel párhuzamosan volt Győr polgármestere is az olimpiai bajnok tornász.

2017. május 2-án a közgyűlés szavazott róla, alulmaradt az elnökségért folytatott harcban, és kihívója, az olimpiai ezüstérmes Kulcsár Krisztián lett a szervezet vezetője. Abban az évben Győr rendezte az Európai Olimpiai Fesztivált (EYOF).

MOB-TAGSÁGÁT Borkai MEGTARTOTTA, A MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG DELEGÁLTA ODA. AZ INDEX ÚGY ÉRTESÜLT, HOGY A HAZAI SZÖVETSÉG most MEGVONTA TŐLE EZT. A MOB ELFOGADTA a döntést.

A Magyar Olimpiai Bizottság cikkünk megjelenése után, csütörtök délután közölte:

2019. október 22-től Borkai Zsolt nem tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Személyével kapcsolatosan a továbbiakban fegyelmi vagy etikai eljárásnak nincs helye, az ügyét ezzel lezártnak tekintjük.

Borkai 1988-ban hármas holtversenyben, a maximális tíz ponttal lett a szöuli olimpia bajnoka lólengésben. 

Borkai Zsolt gyakorlata

Borkai a Honvéd színeiben 19-szeres magyar bajnok, pályafutását sérülések miatt fejezte be, az 1992-es budapesti Európa-bajnokságon búcsúztatták el.

A Borkai-botrány másik érintettje Rákosfalvy Zoltán, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökségi tagja. A MÚSZ elnöksége már a múlt héten tárgyalt volna róla, de az ügyvéd arra nem ment el.

Borkai Zsolt botránya a választások előtt pár nappal kezdődött. Győr fideszes polgármesteréről az önkormányzati kampány idejére időzítve kezdtek kompromittáló szexuális felvételek megjelenni Az ördög ügyvédje nevű blogon. A blog szerzője közölt egy szexvideót, emellett korrupciós vádakkal illette a polgármestert, és arra  is utalt, hogy Borkai kokaint fogyasztott, vagyis bűncselekményt követett el. Az orgiáról készült tartalmak ráirányították a figyelmet arra is, hogyan uralta le a helyi üzleti életet a kormánypárti politikus köre.

A Borkai-botrány a választás kulcstémája lett a kampányhajrában, a Fidesz több politikusa elítélően nyilatkozott a témában, mondván, ami a felvételeken látható, az nem egyeztethető össze a Fidesz által hirdetett keresztény-konzervatív értékrenddel. Tarlós István főpolgármester pedig azt mondta, Borkainak le kell mondani. Borkai végül nem mondott le, nem lépett vissza, és ha szűk különbséggel is, de megnyerte a győri polgármester-választást. A voksolás után viszont bejelentette: kilép a Fideszből, polgármesteri posztjáról azonban nem mond le, hanem független polgármesterként a közgyűlés Fidesz-frakciójával közösen irányítja tovább Győrt.

Orbán kérte, a MOB is hozza meg döntését

Ami Borkai MOB-tagságát és életjáradékát illeti, hétfőn a parlamentben Steinmetz Ádám jobbikos képviselő, olimpiai bajnok magyar vízilabdázó a saját olimpiai aranyérmét feltartva kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt.

Az olimpiai járadék Havi összege egy Bajnoknak 350 ezer forint körül van.

Az érdemtelenséget egy elmarasztaló jogerős bírósági ítélet után állapítják meg. Ennek jogszabályi hátteréről ebben a cikkben írtunk. A MOB a csütörtöki közleményében Borkai Zsolt olimpiai járadékának megvonásával kapcsolatosan a következőkre hívta fel a figyelmet: „Az olimpiai járadékkal összefüggő minden feladatot a sportpolitikáért felelős miniszter lát el 2017. január 1. óta. Az olimpiai járadékok megállapításának, folyósításának, vagy azok megszüntetésének kérdésében a jelenlegi törvényi szabályozás alapján a Magyar Olimpiai Bizottságnak nincs hatásköre eljárni.”  Vagyis a MOB az életjáradékkal kapcsolatban Szabó Tünde államtitkárnak passzolta a labdát.

Orbán a parlamentben azt mondta, „beteg dolognak” tartja, hogy ha valaki saját maga készít vagy a jelenlévőkkel készített felvételt a szexuális életéről. 

A kormányfő szerint a Fidesz Borkairól meghozta döntését, és ugyanezt az olimpikonoknak is meg kell tenniük. Steinmetz ezután azt mondta, benyújtott egy törvényjavaslatot, hogy hasonló helyzetekben etikai bizottság elé kerüljenek az olimpikonok, ahol akár az életjáradék megvonásáról is dönthetnek. Orbán erre azt mondta, azt kéri a képviselőtől, először az olimpiai bizottsághoz forduljon, a bizottság tegyen javaslatot, amit majd valószínűleg támogatni fognak. 

A MOB Steinmetz javaslatáról azt írta: „A törvénymódosítás tervezetéről kialakított véleményünket meg fogjuk küldeni a képviselőnek.”

A tornaszövetség három tagja mostantól: Magyar Zoltán elnök, Mosóczi László és Sörös Ferenc elnökhelyettesek. Utóbbi váltja Borkait.

(Borítókép: Borkai Zsolt a MOB elnöke. Fotó: Huszti István/Index)