A nézők segítették a kínai tájfutókat a versenyen, lebukás lett a vége

2019.10.25. 09:10

Kizárták a kínai tájfutócsapatot a kínai Vuhanban zajló Katonai Világjátékokról csalás miatt - jelentette a CNN.

A kínai sportolók eddig taroltak a futóversenyeken: a nők középtávú tájfutásán az első, a második és a negyedik helyet is Kína szerezte meg, a férfiak mezőnyében pedig második lett a kínai versenyző vasárnap.

Ám hat európai ország - köztük Oroszország és Franciaország - megóvta az eredményt, és a vizsgálat alatt ki is derült, hogy a kínai versenyzőket a helyi nézők segítették. A beépített szurkolók ugyanis olyan jeleket helyeztek el a pályán, amelyeket csak a kínai atléták ismertek.

A kínai csapatot megfosztották ezektől az eredményektől, és a hosszútávű tájfutó versenyről is kitiltották őket. A nemzetközi tájfutó szövetség vizsgálja, szükségesek további szaknciók.

A Katonai Világjátékokat az olimpiához hasonlóan négyévente tartják. Az idei a hetedik, amelyet október 18. és október 28. között Kínában, Vuhanban tartják. Több mint 100 országból mintegy 10 ezren vesznek részt. A magyar küldöttség 77 tagú. A játékok alapelve szerint a katonák, akik korábban a harcmezőn találkoztak, most barátságban a sportpályákon küzdenek.