Franciaország legszegényebb megyéjében építik a 2024-es olimpia faluját

2019.11.04. 18:53 Módosítva: 2019.11.04. 19:56

Hétfőn megkezdték a 2024-es párizsi olimpiai falu építése, amit Franciaország legszegényebb megyéjében, Seine-Saint-Denis-ben húznak fel. Az 51 hektárt érintő, az olimpia alatt 15 ezer sportolónak és delegáltnak szállást adó beruházás várhatóan három évig tart majd, és az olimpia után egy 3 ezer lakásos lakónegyeddé alakítja majd át a francia kormány.

Edouard Philippe francia miniszterelnök már a 6,8 milliárd eurós költségvetésű (ebből másfél milliárd euró közpénz) olimpia örökségét méltatta, kiemelve azt, hogy a megye és a helyi lakosság érdekeit fogja szolgálni a sportesemény.

„Ha azt szeretnék, hogy sikeres legyen, az kell, hogy a szervezés, a finanszírozás, a mozgósítás ne tűnjön el, amikor kialszik az olimpiai láng. Tartóssá kell tenni!” – idézte a francia kormányfőt az MTI.

A beruházás viszont nem indul zavartalanul, helyi szinten egyre több a tiltakozás az olimpiai falu megépítése ellen, amelyhez egy több mint húsz vállalkozásnak, három iskolának, egy hotelnek, egy diákszállónak és külföldi vendégmunkások szállóinak helyet biztosító ipari területet kell elbontani.

„Negyven éve élünk itt, és nincs több hely számunkra, ez felháborító” – mondta a francia hírügynökségnek Boubacar Diallo, a munkásszálló képviselője, amelynek lakói méltó elhelyezésért küzdenek.

A kormány két új munkásszálló megépítését ígéri 2022-ig, de a lakók egyelőre nem hajlandók átköltözni arra az átmeneti szálláshelyre, amelyet az építkezésekkel megbízott állami cég ajánlott fel. Az olimpiai falu tőszomszédságában található Saint-Denis város lakói pedig elsősorban az olimpiai falu, valamint a telepen tervezett sportuszoda és Párizs környékének legnagyobb pályaudvara építésének zajától tartanak.