Elutasította az olimpiai bizottság a Borkai Zsolt miatt elkészült jobbikos törvényjavaslatot

2019.11.13. 17:21

A Borkai-botrány hatására kérdezte meg Steinmetz Ádám jobbikos képviselő, olimpiai bajnok magyar vízilabdázó Orbán Viktort a parlamentben arról, nincs-e szükség egy olyan törvényjavaslata, ami arra vonatkozik, hogy a hasonló helyzetekben etikai bizottság elé kerüljenek az olimpikonok, ahol akár az életjáradék megvonásáról is dönthetnek az olimpikonok erkölcstelen életmódja miatt. A miniszterelnök akkor a Magyar Olimpiai Bizottsághoz passzolta a javaslattételi labdát, mely amellett, hogy megszüntette a korrupciós-jachtos-szexpartis botrányba keveredett politikus tagságát, gyors háromszögelést végrehajtva visszapasszolta a kormányhoz a kérdést, kimutatva, hogy az életjáradékról nem ők, hanem a vonatkozó törvény rendelkezik.

Steinmetz azonban saját törvényjavaslatát is leküldte a MOB elnökségének „szakmai véleményezésre“, mely szerdán elfogadott, a Hvg.hu által idézett állásfoglalásában leszögezte,

a törvényjavaslat nincs megfelelően előkészítve, nincs összhangban az olimpiai eszmével, és az alkotmányos jogokkal sem.

Bár létrehoznak az eddigi etikai és jogi bizottságból kiváló különálló etikai bizottságot, a MOB elnöksége hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják, hogy az olimpiai járadék feltételei objektívek maradjanak.

Borkai Zsolt, egykori olimpiai bajnok, Győr fideszes polgármestere pénteken adta be lemondását a polgármesteri posztról, miután a győztes választás után először a Fideszt volt kénytelen elhagyni, majd a MOB-tagságát is elbukta egy anonim blog által kirobbantott, több szálon futó botránya miatt.