Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Ha nincs atlétikai vb, elmarad a csepeli HÉV felújítása

1A-EN-3.05-LAT-TE-L1 8-M00 LATVANYTERV 8
2019.11.14. 13:00

Csepel polgármestere és a kerület sportegyesületei kiállnak a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezése és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések mellett - tudósított az MTI.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) XXI. kerületi polgármester csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, Csepel számára ez nemcsak egy sportberuházás, hanem régóta szükséges városfejlesztés.

Borbély Lénárd közölte: a IX. kerületi atlétikai központ mellett 72 hektár új közparkot is létrehoznának, amelyből közel 60 hektár Csepelen valósulna meg, és több mint 4000 új fát is kapna Észak-Csepel.

Emellett három új biciklis és gyalogos híd is épülne a csepeli Duna-ágak felett. A vb miatt Csepelen szabadtéri edzőpályák, fedett atlétikai csarnok, extrém sportpálya, nemzetközi evezős pálya és új evezős klubház is épülne. Emellett megtörténne a Kis-Duna-part rekultivációja és a Kis-Duna mederkotrása.

Borbély Lénárd kitért arra: Karácsony Gergely főpolgármester megválasztása előtt azt mondta, semmilyen sportfejlesztést nem fog támogatni Budapesten, ennek ellenére a kispesti stadion megépítése mellett már letette a voksát.

"Arra kérem Karácsony Gergelyt, hogy ne alkalmazzon kettős mércét a kerületekkel szemben, és ha az egyik kerületben támogat sportfejlesztést, akkor más kerületekben is támogasson ilyen fejlesztéseket" - fogalmazott. Borbély szavaihoz annyit hozzá kell tenni, hogy Karácsony már elkezdődött stadionépítések leállításáról nem beszélt.

A polgármester hozzátette: hétfő délutánra rendkívüli képviselőtestületi ülést hívott össze, ahol a kiemelt kormányzati beruházások központjának munkatársai részletesen beszámolnak majd a tervezett fejlesztésekről. A csepeli HÉV felújítása 2020 júniusában kezdődhet, de elvesztheti a priorítását, ha nem lesz Budapesten vb.

Budapest tavaly kapta meg a 2023-as vb rendezésének a jogát, jelenleg viszont még nem lehet tudni, hogy a főváros új vezetése hozzájárul-e a vb-hez szükséges stadion megépítéséhez.
Karácsony Gergely főpolgármester múlt szerdán, miután részt vett a kormányülésen, az atlétikai stadion építéséről és az atlétikai világbajnokságról közölte: azt kérte a kormánytól, hogy a fővárosi önkormányzat részletesebben tudjon tájékozódni a beruházásokról és a kabinet várja meg a közgyűlés november végi ülését.

Hogy mit jelenthet ez a stadion a területnek, arról ebben a cikkben írtunk