Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Nem létezik, hogy csak Oroszország és Kína szegi meg a szabályokat

2019.11.26. 14:03

Nincs jogalap a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Oroszország ellen várhatóan életbe léptetendő szankcióinak bírósági úton való megtámadására - jelentette ki Jurij Ganusz, az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) vezérigazgatója kedden a TASZSZ-nak nyilatkozva, erről az MTI számolt be.

Hétfőn ismertté vált: a WADA-szabályzatnak való megfelelést ellenőrző bizottsága azt javasolta az ügynökség végrehajtó testületének, hogy Oroszországot négy évre tiltsa el a nemzetközi sportrendezvényektől.

Az indítvány oka, hogy a szakellenőrök szerint manipulálták a RUSADA moszkvai laboratóriumának adatbázisát, amelyet januárban szolgáltattak ki a WADA-nak.

A Telegraph azt cáfolta, hogy a labdarúgó Európa-bajnokságról is kizárnák az oroszokat, amelyik ráadásul a 12 rendező nemzet egyike.

"A RUSADA nem lát jogi alapot a WADA végrehajtó bizottság erre vonatkozó döntéseinek vitatására, mert azok megfelelnek a mindkét fél által aláírt nemzetközi szabvány következményeinek" - nyilatkozott Ganusz.

A RUSADA tavaly szeptemberben csak feltételesen kapta vissza a 2015-ben megvont státusát, és csak technikai jellegű döntésnek tekinthető, ha ettől a WADA ismét megfosztja az egyik kritikus fontosságú vállalt kötelezettség - az érintetlen adatbázis átadására vonatkozó -megsértése címén.

"A sporthatóságokat képviselő szakértők semmilyen világos és elfogadható magyarázatot nem adtak a módosításokra, ami pedig fontos lett volna. Ily módon a változtatások ténye megalapozatlan. Ez a meg nem felelés technikai oka lett, aminek elvitatása nem indokolt" - mondta Ganusz.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden arra hívta fel a figyelmet arra, hogy egyelőre csak egy ajánlásról, nem pedig egy határozatról van szó. Vannak szerinte olyan erők, amelyek minden téren el akarják marasztalni Oroszországot és "az ő szempontjukból minél több az ilyen döntés, annál jobb az oroszellenes érvrendszer szempontjából".

Moszkva a tisztességes párbeszéd és minden ország esetében az egyenlő elbánás híve.

"Nem létezik, hogy csak egy vagy két olyan ország van, mondjuk Oroszország és Kína, amely mindenben hibás és mindent megszeg, a többiek pedig élnek a saját maguk által, mások megkérdezése nélkül megalkotott szabályok szerint, és mindenki mást arra kényszerítenek, hogy ezeket a szabályokat tiszteletben tartsák" - mondta.  • Vennék
  • Hírek